Ali Ulvi, cartoonist

De tekenaar Ali Ulvi werd in 1924 in Üsküdar in Istanbul geboren. Nadat hij een lerarenopleiding had afgerond in Balikesir brak hij een studie af aan het Gazi Onderwijsinstituut in Ankara waar hij een opleiding tekenen volgde. Zijn eerste karikatuur werd in 1940 gepubliceerd in het tijdschrift Çocuk Sesi (Kinderstem). In hetzelfde jaar verscheen een tekening van Ulvi in het blad Afacan. Deze cartoon werd met een prijs bekroond.

 

In 1941 werkte Ali Ulvi voor een salaris van tien Turkse lira voor het tijdschrift Arkadas (Vriend). Tussen 1947 en 1949 verschenen zijn tekeningen in verschillende bladen, zoals Kahkaha (Schaterlach) en Mizah. In 1950 trad de cartoonist in dienst van het dagblad Cumhuriyet (Republiek). Daarnaast publiceerde hij tussen 1950 en 1956 cartoons in de tijdschriften Kirkbirbucuk, Tef en Tas (Steen). Tussen 1960 en 1963 publiceerde Ulvi in Kirkbirbucuk en Dolmus.

Cartoons, tekenfilms en documentaires

De tekenaar maakte zich ook verdienstelijk in de filmindustrie. Tussen 1957 en 1959 maakte hij filmaffiches voor de filmstudio’s Schlaifer en Field Stone van Twentieth Century Fox. Tussen 1960 en 1978 legde hij zich toe op het maken van tekenfilms. Zo maakte Ulvi samen met kunstenaars Tonguç Yasar en Yalçin Çetin de tekenfilm Evliya Çelebi. In samenwerking met Levent Dönmez was hij verantwoordelijk voor de film Piri Reis’in Amerika haritasi (De Amerikaanse herinneringen van Piri Reis), een documentaire van 30 minuten. Bovendien maakte Ulvi een documentaire over een psychiatrische kliniek.

Vanwege een tekening van Ulvi tijdens de laatste periode dat de Democratische Partij in Turkije bestond, werd het dagblad Cumhuriyet (Republiek) 10 dagen gesloten. Ulvi werd enige tijd in hechtenis genomen.

De Vereniging van Cartoonisten in Turkije gaf Ulvi in 1995 een onderscheiding. De tekenaar werd bovendien met verschillende buitenlandse prijzen onderscheiden.