Nâzim Hıkmet (1902 – 1963), dichter

Living as free as a single tree,and like a forrest, brotherly

Nâzim Hıkmet (1902 - 1963), dichter

 

De grootste naam in de moderne Turkse poëzie, Nâzım Hıkmet, is over de hele wereld bekend als één van de belangrijkste dichters van de twintigste eeuw. Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde van de jaren twintig en aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw verwierf hij bekendheid als dichter. Tegelijkertijd werden zijn boeken dikwijls verboden vanwege de inhoud. Hıkmet was niet alleen een belangrijke dichter, maar ook een persoonlijkheid met een sterke overtuiging, die een betere wereld wilde creëren voor de werkende klasse.

 

In 1938 werd Nâzım Hıkmet gearresteerd omdat hij de Turkse strijdkrachten tot een opstand zou hebben opgeroepen. De schrijver werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. In 1949 werd in Parijs een internationaal comité in het leven geroepen dat zich inzette voor zijn vrijlating. Belangrijke schrijvers en kunstenaars, zoals Pablo Picasso, Paul Robeson, Jean Paul Sartre en Aragon, maakten hiervan deel uit. In 1950 werd de Prijs voor de Wereldvrede aan Hıkmet toegekend. Pas een jaar later kon hij deze onderscheiding in ontvangst nemen toen hij noodgedwongen zijn geboorteland moest verlaten om een leven lang in ballingschap door te brengen. Het Turkse staatsburgerschap werd hem ontnomen. Hij stierf in 1963 in Moskou.

 

Het werk van Nâzım Hıkmet werd na de militaire staatsgrepen in 1970 en 1980 in Turkije verboden. Zijn poëzie is in meer dan zestig talen vertaald.