Metin Göktepe (1968 – 1996), fotograaf en journalist

Fotograaf en journalist Metin Göktepe deed op 8 januari 1996 voor het later verboden dagblad Evrensel (Universeel) verslag van de begrafenis van twee politieke gevangenen. Deze waren enkele weken eerder tijdens een gewelddadig treffen in de gevangenis om het leven gekomen. Politiefunctionarissen hielden Göktepe tegen het middaguur aan in het district Alibeyköy in Istanbul. Enkele journalisten waren getuige van zijn arrestatie.

 

Ooggetuigen daarentegen verklaarden dat zij gezien hadden dat de journalist zwaar was mishandeld door politieagenten. Medische rapportages bevestigen dat de fotograaf is overleden als gevolg van klappen met een stomp voorwerp. De Nederlandse afdeling van Amnesty International stuurde een missie naar Turkije die de toedracht achter zijn dood onderzocht. Deze missie bevestigde dat politiefunctionarissen betrokken waren bij de moord op Göktepe. Tegen elf politiefunctionarissen werd een aanklacht ingediend. In het plaatsje Afyon – op zo’n vierhonderd kilometer afstand van Istanbul – kwam de rechtszaak voor. Getuigen werden geïntimideerd, terwijl de advocaten van de verdachten de president van de rechtbank en de media van partijdigheid beschuldigden. Ook beweerden zij dat de verklaringen van de verdachten onder druk van marteling tot stand waren gekomen en eisten zij vrijspraak.

 

De president van de rechtbank, Kamil Serif, trok zich later terug. Hij verklaarde onder druk van de media, politiek en andere ‘binnen- en buitenlandse invloeden’ zijn werk niet goed te kunnen doen. Op 19 maart 1998 werden 5 politieagenten door een andere rechter wegens doodslag veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. 6 Politiefunctionarissen kregen vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Zowel de advocaten van de familieleden van Metin Göktepe als de raadsheren van de politieagenten kondigden aan in hoger beroep te gaan. Maar de daders lopen inmiddels alweer op vrije voeten.

Over Metin

Metin Göktepe werd op 10 april 1968 geboren in Gürün, in de provincie Sivas. Hij was 11 jaar toen het hele gezin naar Istanbul verhuisde. In zijn middelbare schooltijd werkte hij in een fabriek om zijn studie te bekostigen en zijn familie te helpen. In 1989 ging hij naar de universiteit om economie te studeren. Daar was hij actief in de studentenbeweging. Hij belandde meerdere malen voor korte tijd achter de tralies, omdat hij acties had gevoerd.

 

Zijn studie maakte hij niet af. Zijn eerste baan was bij het maandblad Gerçek (Waarheid), een links tijdschrift. Toen Evrensel werd opgericht in 1995, was Metin journalist van het eerste uur. Hij deed daar de maatschappelijke onderwerpen. Solidariteit was de leidraad in Metins leven, niet alleen met de minder bedeelden, maar ook met collega’s. De moord op Metin Göktepe was voor vele Turken aanleiding om de straat op te gaan. Hij werd een symbool van de persvrijheid. Nooit eerder had de media zoveel aandacht besteed aan de moord op een journalist. Mede oorzaak hiervan was dat een aantal journalisten getuige waren van deze moord.