Hrant Dink (1954 – 2007), journalist en hoofdredacteur

Fırat Hrant Dink was een Armeens  journalist, die in Turkije woonde en werkte. Hij studeerde zoölogie aan de universiteit van Istanbul en enige tijd filosofie. Sinds 1996 was hij verbonden aan de Armeens-Turkse krant Agos waarvan hij hoofdredacteur en columnist was. Dink bracht in Turkije nadrukkelijk de Armeense genocide uit 1915 onder de publieke aandacht. Verder kwam hij op voor de belangen van de Armeniërs in Turkije en trachtte hij de democratie te bevorderen.

Hij had veel bedreigingen te verduren van zeer nationalistisch ingestelde Turken. Daarvan deed hij regelmatig aangifte en meldde dat soms in zijn artikelen. Uiteindelijk werd hem dit fataal. Op 19 januari 2007 werd Hrant Dink op 52-jarige leeftijd overdag voor zijn kantoor neergeschoten en overleed ter plekke. De Turkse premier Erdoğan veroordeelde de moordaanslag. Zijn gewelddadige dood bracht internationaal veel beroering teweeg. De dag na zijn overlijden betoogden duizenden personen in Istanbul tegen zijn dood.

 

De begrafenis

Toen hij begraven werd, liepen er ruim honderdduizend mensen mee in de optocht van het kantoor van Agos naar de Armeens-orthodoxe kerk waar de uitvaart uiteindelijk gehouden werd. Dinks familie had de wens uitgesproken dat de begrafenis niet in een demonstratie zou uitmonden. De emoties waren echter zo sterk, dat sommige deelnemers aan de acht kilometer lange tocht verschillende leuzen riepen die verwezen naar de wet op grond waarvan Dink werd vervolgd. “Wij zijn allemaal Hrant Dink, we zijn allemaal Armeniërs”, was er te horen. Deze massale reactie was uniek in de Turkse geschiedenis.Dink werd ter aarde besteld op de Armeense begraafplaats in Istanbul. De Armeense onderminister van buitenlandse zaken Arman Kirakosian woonde de plechtigheid op uitnodiging van de Turkse regering bij, evenals het hoofd van de Armeense kerk in New York, Hajak Barsamyan. Dit is bijzonder, omdat Turkije geen diplomatieke betrekkingen met Armenië onderhoudt.

 

De verdachten

De Turkse autoriteiten pakten twee dagen na de moord drie mensen op op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Hrant Dink. Eerder had de politie al twee anderen opgepakt, maar die waren na verhoor vrijgelaten. Hoofdverdachte bleek de 17-jarige Ogün Samast uit Trabzon. Hij bekende de moord. Politieagenten uit Samsun en Istanbul lieten zich trots met hem fotograferen. Een andere verdachte, die de moord mede had voorbereid, bleek een informant te zijn van de Turkse geheime dienst. De rechtszaak tegen hen loopt nog.