Erol Önderoğlu is een Turks-Franse journalist en vertegenwoordiger van Reporters Without Borders (RSF) in Turkije. In 2016 is hij door de Turkse autoriteiten gearresteerd vanwege zijn deelname aan een solidariteitsactie voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem, op beschuldiging van steun aan een terroristische organisatie. Zijn arrestatie is wereldwijd veroordeeld als een grove schending van de persvrijheid in Turkije.
Önderoğlu bracht zijn jeugd door in Frankrijk en is Frans staatsburger. Hij begon zijn activiteiten voor RSF nadat de journalist Metin Göktepe in politiehechtenis als gevolg van marteling om het leven kwam. Önderoğlu is inmiddels twintig jaar werkzaam als vertegenwoordiger van RSF in Turkije. Daarnaast is hij actief voor het medianetwerk Bianet in Turkije, waar hij in 1997 als redacteur aan de slag ging. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de kwartaalrapportages over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Turkije. Önderoǧlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. In zijn leven en werk spant hij zich in voor de bewustwording van de noodzaak van de vrijheid van meningsuiting voor mannen en vrouwen, ongeacht hun achtergrond, in Turkije en daarbuiten.
Toenemende repressie
In juni 2016 werd Önderoğlu gearresteerd nadat hij op de Internationale Dag voor de Persvrijheid deelnam aan een bijeenkomst voor het dagblad Özgür Gündem. Ook schrijver en journalist Ahmet Nesin en Sebnem Korur Fincanci, voorzitter van de Turkse Stichting voor de Mensenrechten (TIHV), die ook bij deze bijeenkomst aanwezig waren, werden gearresteerd. Het drietal werd beschuldigd van het verspreiden van 'terroristische propaganda' voor de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Ze hadden om toerbeurt opgetreden als symbolische hoofdredactie van Özgür Gündem uit protest tegen de zware repressie tegen de krant, die in augustus 2016 door de autoriteiten werd gesloten. Özgür Gündem is één van de talrijke media die een verschijningsverbod kreeg sinds de mislukte poging tot een staatsgreep in juli 2016. Zo vonden onder meer invallen plaats in de kantoren van Cumhuriyet, één van de oudste dagbladen in Turkije, waarbij veel journalisten werden gearresteerd. Naar schatting zijn ruim 170 kranten door de Turkse autoriteiten gesloten.
Önderoğlu was tien dagen in hechtenis en is nu op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Önderoğlu is één van de 150 journalisten in Turkije die zijn gedetineerd of om uiteenlopende redenen worden berecht: van het verspreiden van 'terroristische propaganda' tot 'belediging van de president'. De Europese Unie heeft de arrestatie van Önderoğlu, Nesin en Fincanci veroordeeld en verklaard dat dit strijdig is met de verplichting van Turkije om fundamentele rechten te respecteren, waaronder de persvrijheid'.
De Roosevelt Foundation heeft Önderoǧlu in februari 2017 onderscheiden met de Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is Önderoǧlu toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije.