Can Dündar (1961), journalist, schrijver en documentairemaker

Can Dündar (1961) is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Ankara. Dündar zette zijn opleiding voort aan de London School of Journalism en behaalde zijn master in Politieke Wetenschappen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. Hij was werkzaam voor veel kranten en tv-kanalen en publiceerde verschillende boeken en documentaires. Dündar schreef vanaf 2013 voor het dagblad Cumhuriyet en was tussen 2015 en 2017 hoofdredacteur van de krant. Hij moest verschillende keren voor de rechtbank verschijnen naar aanleiding van klachten die toenmalig premier Erdoğan indiende over columns waarin hij thema's als omkoping en corruptie behandelde.

 

In juni 2015 dreigde president Erdogan opnieuw met een aanklacht. Tijdens een tv-uitzending van TRT 1 bracht hij Dündar in verband met berichtgeving over trucks van de Turkse veiligheidsdienst MİT, die munitie naar Syrië zouden hebben vervoerd. Erdoğan diende een klacht tegen Cumhuriyet in, die van het transport foto's publiceerde. "Dit is spionage en de journalisten die hiervoor verantwoordelijk zijn, zullen hiervoor een grote prijs betalen", aldus Erdoğan, die een aanklacht tegen Dündar heeft ingediend. Erdoğan stelde dat de MİT-trucks hulpgoederen vervoerden naar Turkmeense minderheden in Syrië. "Cumhuriyet maakt zich schuldig aan spionage. De journalist die hiervoor verantwoordelijk is, zal hiermee niet wegkomen." De afdeling Terreur en Georganiseerde Criminaliteit van de Openbare Aanklager in Istanbul startte een onderzoek tegen Dündar en de beschuldiging van spionage. De Turkse autoriteiten arresteerden Can Dündar en zijn collega Erdem Gül uiteindelijk in november 2015 op verdenking van het helpen van terroristen. Beide journalisten werden gearresteerd, omdat zij de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. Ook werd hen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd.

 

Tegen Dündar, werd eerst levenslang geëist, maar het Constitioneel Hof verwierp deze claim. Later werd de eis tegen Dündar omgezet in 25 jaar tegen Gül werd tien jaar geëist. Dündar werd in mei 2016 beschoten toen hij na een rechtszitting de rechtbank in Istanbul verliet. Een man stapte op hem af toen hij met journalisten sprak en schoot twee maal op hem. Hij zei daarbij dat de hoofdredacteur een verrader was. Dündar bleef ongedeerd, maar NTV reporter Yağız Şenkal raakte gewond aan zijn been. De dader - Murat Şahin, een bekende van de politie -  werd opgepakt. Dündar bleef ongedeerd.

 

In mei 2016 werd Dündar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden. Erdem Gül kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar. Ze werden vrijgesproken van een poging tot het omverwerpen van de Turkse regering. Dündar is ook één van de zestien prominente activisten en journalisten die zijn aangeklaagd vanwege hun 'leidinggevende rol' tijdens de Gezi-protesten die in 2013 in verschillende steden in Turkije plaatsvonden. Verschillende personen worden in deze zaak beschuldigd van een 'poging tot het omverwerpen van de regering'. Tegen alle verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist en tegen zes personen - onder wie Can Dündar - is in februari 2019 een arrestatiebevel uitgevaardigd. Amnesty International heeft de aanklachten scherp veroordeeld.

 

Sinds de zomer van 2016 woont en werkt Can Dündar in Berlijn waar hij de website www.ozguruz.de heeft opgezet.