Bijeenkomst: 'De pen is scherper dan het zwaard'

Stichting Röportaj bestaat ruim 25 jaar en organiseert in dit kader op 14 oktober in Amsterdam de bijeenkomst ‘De pen is scherper dan het zwaard’, over persvrijheid in Turkije. Oud-correspondenten Froukje Santing en Erdal Balci werkten tussen respectievelijk 1981-1999 en 1999-2015 vanuit Istanbul. Zij gaan met elkaar in gesprek over hun ervaringen, die – deels – parallel lopen met de geschiedenis van Röportaj. Tijdens de bijeenkomst wordt ook een vierdelige podcast gelanceerd over deze periode.

 

Ruim 25 jaar geleden werd stichting Röportaj opgericht met als doel de persvrijheid in Turkije te stimuleren en te vergroten. Het bestuur had destijds niet de illusie dat dit binnen enkele jaren gerealiseerd zou worden. Maar nu, na het 25-jarig bestaan van de stichting, moeten we concluderen dat het nog steeds met de persvrijheid in Turkije dramatisch is gesteld. Tijdens de bijeenkomst blikken Froukje Santing en Erdal Balci terug en vooruit. Hoe was het vroeger gesteld met de persvrijheid in Turkije, hoe is het nu? Wat hebben we ervan geleerd? En wat zouden we nog meer kunnen doen?

Een podcast in vier afleveringen

Tekening JoepIn 1996 werd de jonge journalist Metin Göktepe van dagblad Evrensel doodgeslagen door politieagenten in Turkije. Dit was de directe aanleiding voor een aantal journalisten en sympathisanten om stichting Röportaj op te richten. Van persvrijheid in Turkije was toen al geen sprake. In de afgelopen 25 jaar is hier nauwelijks verbetering in gekomen. Veel onafhankelijke media zijn inmiddels verdwenen. Naar schatting 10% van de media in Turkije weet zich nog los van de heersende regering staande te houden, maar wordt aanhoudend belaagd door rechtszaken en boetes.

In de loop der jaren zijn vele highlights voorbij gekomen, schokkende incidenten die tekenend zijn voor het klimaat van persvrijheid in Turkije. Zoals de moorden op Metin Göktepe en Hrant Dink. De lange stoet aan rechtszaken tegen journalisten en de enorme hoeveelheid journalisten achter de tralies. De vervolging van cartoonisten en het eindeloos beboeten van de cartoonmagazines. Freelance journalist Erik Bootsman zoomt in vier afleveringen in op dit verleden en het heden van stichting Röportaj. Deze podcast is vanaf 14 oktober via de website van stichting Röportaj te beluisteren.

Bijeenkomst: ‘De pen is scherper dan het zwaard’, over persvrijheid in Turkije

Datum: 14 oktober 2022

Plaats: Café Belcampo, Hannie Dankbaarpassage 10 (in Tramremise de Hallen) in Amsterdam

Aanvang: 20 uur

Inloop vanaf 19.30 uur

Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.