Turkse premier kan websites zonder tussenkomst rechter sluiten

Een Turkse parlementaire commissie heeft een omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat de premier de bevoegdheid geeft zonder tussenkomst van de rechter websites te sluiten. De minister-president en ministeries kunnen het Directoraat voor Telecommunicatie (TİB) verzoeken zulke websites binnen vier uur te sluiten op basis van de nationale veiligheid, bescherming van de publieke orde of om criminaliteit te voorkomen. Het wetsvoorstel is op 4 februari ingediend.

 

De minister van Transport, Zeevaart en Communicatie, Lütfi Elvan, gaf voorbeelden van vergelijkbare wetgeving in andere delen van de wereld. Hij beweerde dat de autoriteiten in de Verenigde Staten de telecommunicatie zonder gerechtelijk bevel kunnen blokkeren als de nationale veiligheid in het geding is. Volgens het wetsontwerp kan TIB, als de url niet kan worden geblokkeerd, de volledige website sluiten met een beroep op "de bescherming van het recht op leven, de bescherming van leven en eigendom van burgers, de nationale veiligheid, de openbare orde, het voorkomen van criminaliteit en de bescherming van de volksgezondheid", aldus Elvan.

Ongrondwettelijk
Websites moeten door providers binnen vier uur nadat de beslissing aan TİB is voorgelegd, worden geblokkeerd. De website blijft gesloten tot de gewraakte content is verwijderd. Een ander wetsvoorstel dat vergelijkbare bevoegdheden aan TİB toekende, werd op 10 september 2014 door het parlement geloodst en maakte veel protesten los. De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) ging op 15 september in beroep bij het Constitutionele Hof. Het Hof oordeelde op 2 oktober dat de bevoegdheden van de TIB om websites zonder tussenkomst van de rechter te sluiten 'ongrondwettelijk' zijn.