‘Twee geloven op één kussen’: debat over persvrijheid in Turkije

Tijdens het debat ‘Persvrijheid en Turkije: twee geloven op één kussen’ gaan journalisten en cartoonisten op uitnodiging van Stichting Röportaj in discussie over het medialandschap in Turkije. Dit programma is onderdeel van het Festival van het Vrije Woord, dat op zaterdag 2 mei - aan de vooravond van de Internationale Dag van de Persvrijheid - in De Balie in Amsterdam plaatsvindt.

 

De persvrijheid in Turkije staat onder druk. Het land staat hoog op de ranglijst van aantallen journalisten die gevangen zitten. Cartoonisten worden voor de rechter gedaagd, mediaconcerns beboet, websites en sociale netwerken als YouTube en Twitter regelmatig uit de lucht gehaald. De Turkse regering gebruikt beschuldigingen van ‘vijandigheid tegen de staat’ en ‘terrorisme’ als legitimering om journalisten te intimideren, arresteren en gevangen te zetten. Ook cartoonisten staan onder toenemende druk en worden geconfronteerd met hoge boetes, beslaglegging of worden aangeklaagd. De aanslag op redacteuren en tekenaars van Charlie Hebdo leidde in Turkije tot een publicatieverbod van cartoons uit dit blad. Begin april hoorden journalisten Ceyda Karan en Hikmet Çetinkaya van dagblad Cumhuriyet nog 4,5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, omdat ze de cover van Charlie Hebdo, waarin Mohammed zegt: ‘Tout est pardonné’ in hun column hadden gepubliceerd. Ook publicaties van cartoontijdschriften als Penquen werden aan banden gelegd. Daarnaast wordt elke kritische tekening of artikel over president Erdoğan als belediging beschouwd en is dit steeds vaker aanleiding voor een rechtszaak. Er gaat bijna geen dag voorbij of een journalist of tekenaar wordt aangeklaagd.

uitnodiging rportaj-web

Programma

De bijeenkomst wordt geopend door Mehmet Ülger, voorzitter van Röportaj. Hierna volgt een korte film over twee Turkse cartoonisten in Turkije, die met censuur en vervolging te maken hebben, en gaat cartoonist Joep Bertrams in op het verhaal van zijn Turkse collega’s. Erol Önderoğlu - journalist van het medianetwerk Bianet en vertegenwoordiger van de afdeling Turkije van Reporters sans Frontières in Istanbul - licht toe onder welke omstandigheden journalisten in Turkije hun werk moeten doen. Thomas Bruning - algemeen secretaris van de NVJ - reageert en vertelt wat de vakbond in Nederland voor journalisten in Turkije doet.

Het debat wordt geleid door Jurgen Maas en muzikaal afgesloten door Aktaș Erdoğan.

Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam

Aanvang: 19.45 uur

 

Het debat is mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Persmuseum.

 

LET OP: voor het Festival van het Vrije Woord gelden speciale toegangsregels. Kaarten kunnen alleen online worden besteld via: http://www.persvrijheid.nl/kaartverkoop