Manuscript Leger van Imam uitgelekt via internet

Het volledige manuscript van het ongepubliceerde boek van de gearresteerde journalist Ahmet Şık is via internet uitgelekt ondanks een gerechtelijke beslissing die de publicatie van het boek verbiedt. Volgens journalist Aydın Engin is deze versie identiek aan het concept dat Şık eerder aan hem stuurde.

 

Het manuscript van het ongepubliceerde boek Het Leger van de Imam (İmamın Ordusu), geschreven door de gedetineerde journalist Ahmet Şık staat nu op internet. Het boek haalde vorige week de voorpagina's van kranten toen het manuscript op bevel van de openbare aanklager in Istanbul als onderdeel van het onderzoek naar het Ergenekon-schandaal in beslag werd genomen. Şık is op 6 maart gearresteerd vanwege vermeende betrokkenheid met het verboden Ergenekon-netwerk. In zijn boek gaat hij naar verluidt in op relaties tussen religieuze beweging van Fetullah Gülen en de politie.

 

Verboden publicatie
Engin heeft verklaard dat Şık zijn manuscript kort geleden ter beoordeling naar hem heeft opgestuurd. Na Şıks arrestatie gaf het Openbaar Ministerie in Istanbul het startsein voor een reeks operaties. Vervolgens is een aantal kopieën van het manuscript in beslag genomen met als doel publicatie van het boek te voorkomen. Ook zijn kopieën van het manuscript gewist in computers op de redactie van het liberale dagblad Radikal en uitgeverij Ithaki. Hierop volgde het gerechtelijk besluit de publicatie van het boek te verbieden, waarba deze beslissing onder boekwinkels en kiosken is verspreid.

 

Klik hier voor inzage in het manuscript van Het Leger van de Imam