IPI: wereldwijd grootste aantal gevangen journalisten in Turkije

Turkije heeft de twijfelachtige reputatie het land te zijn waar wereldwijd de meeste journalisten gevangen zitten. Het land telt bijna twee keer zo veel gevangen journalisten als China en Iran. Terwijl in deze landen 34 journalisten gevangen zitten, bedraagt dit aantal in Turkije 57 verslaggevers. Dat stelt het Internationaal Persinstituut (IPI) in een reactie op een rapport dat de OVSE een week eerder publiceerde.

  

"In Turkije zitten nog steeds 57 journalisten in de gevangenis. Er is geen land ter wereld waar dit aantal zo hoog is. Terwijl in december 2010 net als in China en Iran nog 34 journalisten gevangen zaten, is dit aantal in Turkije - kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie - verdubbeld. Dit roept vragen op over de persvrijheid en het democratische karakter van Turkije", stelt IPI in een verklaring.

 

Honderden aanklachten

Onder de gedetineerde jouralisten bevindt zich ook Nedim Sener die vorig jaar van IPI een onderscheiding ontving voor zijn publicaties over de moordaanslag op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink. Sener, die na de geruchtmakende arrestaties van journalisten in maart - onder wie ook Ahmet Sik - in detentie zit, staat bekend als een gedegen onderzoeksjournalist. IPI wijst daarnaast op het feit dat op dit moment nog zevenhonderd en duizend rechtszaken tegen journalisten lopen die kunnen uitmonden in een gevangenisstraf. Bovendien zo'n 25 journalisten gedetineerd op basis van de Anti Terreurwet.

Bron: Radikal, 12 april 2011