‘De krantenkoppen zijn schuldig, niet ik’

"Ik ben niet schuldig. Schuldig zijn de krantenkoppen die Dink als een verrader afschilderden." Dat schrijft Ogün Samast, hoofdverdachte van de moordaanslag op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink, in een brief aan het gerechtshof. "Samast spreekt met de stem van degenen die hem hebben aangezet tot deze moord", reageert Bahri Bayram Belen, advocaat van de familieleden van Dink.

 

Tijdens zijn tweede verhoor bij het Hoger Strafhof voor Jeugdige Delinquenten, verklaarde Samast dat hij niet schuldig is aan de moord op Dink, maar dat de krantenkoppen hem als een verrader hadden omschreven. "Waar zijn die koppen nu?", stelde hij. Ogün Samast is hoofdverdachte van de moord op Dink in 2007. Dink was destijds hoofdredacteur van het Armeense dagblad Agos. De rechtszitting in het district Gülhane in Istanbul april ging vergezeld van zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

 

‘Ik ben onschuldig'
Samast overhandigde zijn brief aan de rechtbank, waarin hij schreef: "Ik ben niet schuldig. Schuldig zijn de krantenkoppen die Dink als een verrader afschilderden. Ik heb het vuilnis opgeruimd; nu zouden degenen die deze koppen geschreven hebben bij zichzelf te rade moeten gaan. Waar zijn zij nu, degenen die mij tot deze daad hebben gebracht? Ik wist niet eens van het bestaan van Agos af. Vandaag zou ik naast Hrant Dink gaan zitten en met hem spreken. Alles begon tijdens de voetbalwedstrijd tussen Turkije en Georgië in 2004". Het gerechtshof hoorde vier getuigen. Eén van hen verklaarde dat hij drie personen van achteren zag in een straat vlakbij de plaats van het misdrijf en dat de kleding van één van hen leek op de kleren van Ogün Samast.

 

Journalisten als doelwit
"Samast spreekt met de stem van degenen die hem hebben aangezet tot deze moord. Hij beschouwde ook een aantal kranten en journalisten als doelwit", stelde advocaat Belen in een verklaring aan de Turkse nieuwszender NTV. Hrant is vermoord om wat hij schreef, onderzocht, dacht en zei. Samast zegt dat hij een slachtoffer is. ‘Ik wist van niets en begreep niets', schrijft hij. ‘Ik kende Hrant niet persoonlijk en ben aangezet tot deze moord door gedachten die aan mij zijn overgebracht'. Wat hij wil zeggen, is dat veel andere jonge mensen Hrant zonder nadenken hadden kunnen vermoorden als zij deze woorden hadden gehoord", aldus Belen. "Hij heeft voor de eerste keer gezegd dat er anderen waren die hem hebben aangezet tot deze moord. Vandaag zei hij opnieuw: 'Ik ging op weg om Hrant Dink te vermoorden, maar toen probeerde ik een uitvlucht te bedenken om niet op hem te schieten. Ik heb deze moord gepleegd, omdat ik bang was voor Yasin Hayal'. Deze woorden zijn een verdedigingstrategie. Je kunt het niet eens zijn met de meningen van journalisten, tv-presentatoren en schrijvers. Het is echter onaanvaardbaar een journalist of schrijver te vermoorden, omdat je zijn mening niet goedkeurt. Hopelijk komt nu aan het licht wie achter deze moordaanslag zitten."

 

42 jaar gevangenisstraf
Samast kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf tussen 18 en 24 jaar. Daarnaast is een straf tussen 8,5 en 18 jaar geëist op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het dragen van een wapen zonder vergunning.