Hof van Beroep houdt vast aan schadevergoeding door Orhan Pamuk

Het Turkse Hof van Beroep veroordeelt schrijver en winnaar van de Nobelprijs Orhan Pamuk  tot betaling van een schadevergoeding van 3.000 euro vanwege een verklaring die hij in 2005 tegenover een Zwitsers dagblad aflegde.

 

Pamuk moet de geldboete vertalen als financiële tegemoetkoming aan zes personen die een klacht tegen hem hebben ingediend. In het gewraakte interview stelt Pamuk dat 'we 30.000 Koerden en ruim één miljoen Armeniërs hebben vermoord'. Het Gerechtshof in het district Şişli in Istanbul had de rechtszaak tegen Pamuk eerder geseponeerd, omdat de klagers niet bevoegd zouden zijn om Pamuk te dagvaarden. Het Hof van Beroep, dat het dossier een aantal keer heeft terug verwezen, maakte vorige week zijn definitieve uitspraak bekend. Met als resultaat dat de lokale rechtbank de auteur een boete heeft opgelegd van 500 euro per eiser.

 

Pakize Alp Akbaba - voorzitter van de Vereniging voor Solidariteit met de Moeders van Martelaren - advocaat Kemal Kerinçsiz - zelf gedetineerd als gevolg van het Ergenekon-proces - en vier andere personen eisten een boete van in totaal 18.000 euro. Deze eis is gebaseerd op het interview dat op 5 februari 2005 in Das Magazin - een katern van het Zwitserse dagblad Angeiger - is gepubliceerd. De rechtzaak ging in februari 2006 van start.

 

De recente uitspraak schept geen precedent voor aanklachten die mogelijk nog tegen Pamuk worden ingediend, omdat de verjaringstermijn in februari 2010 verstreek. De auteur kan tegen het vonnis in beroep gaan.