Verslaggevers persbureau DİHA gearresteerd

De politie heeft acht verslaggevers en vertegenwoordigers van nieuwsagentschap Dicle (DIHA) in het zuidoosten van Turkije gearresteerd. Kadri Kaya - correspondent in Diyarbakir - Erdoğan Altan - verslaggever in Batman - en twee andere personen zijn op gezag van het gerechtshof in Batman gearresteerd op beschuldiging van lidmaatschap van een verboden organisatie. Mehmet Karabaş - verslaggever van het dagblad Batman Post -en drie andere personen zijn inmiddels vrijgelaten.

Acht personen zijn tijdens politieoperaties in Batman en Diyarbakır - steden in de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije - in hechtenis genomen. DİHA-verslaggever Kaya zit sinds een politie-inval in zijn woning op 15 april in detentie. Altan - verslaggever in Batman - is gearresteerd op de redactie van het Koerdische dagblad Azadiya Welat. De arrestaties zijn het gevolg van verklaringen die aan verschillende media zijn afgelegd. Zo zijn nieuwsberichten van DIHA en telefoongesprekken uitgezonden door verschillende radio- en tv-stations genoemd als aanleiding voor de arrestaties. De politieoperatie is onderdeel van een onderzoek waarvoor de provinciale gendarmerie in Batman elf maanden geleden opdracht gaf. De journalisten Altan en Kaya zijn naar de gevangenis overgebracht.

 

De afdeling in Diyarbakir van de Vereniging voor de Mensenrechten (İHD) bekritiseerde de arrestaties bij monde van algemeen secretaris Raci Bilici. Hij verklaarde dat de journalisten uitsluitend vanwege hun journalistieke activiteiten in hechtenis zijn genomen. "Meer dan vijftig gedetineerde of veroordeelde journalisten zitten in de gevangenis. Het is geen toeval dat veel verslaggevers zich kritisch uitlaten over gevoelige vraagstukken als de Koerdische kwestie. De aanvallen op Koerdische media in de jaren negentig leidden destijds tot de dood van tientallen mensen en krijgen nu een vervolg met de sluiting van kranten, invallen, arrestaties en gevangenisstraffen die oplopen tot honderden jaren", aldus Bilici.