Correspondente Geerdink opnieuw opgepakt

Fréderike Geerdink, die vanuit de zuidoostelijke stad Diyarbakir bericht over Turkije, is gisteravond opgepakt. Dit is de tweede keer dit jaar. Ze werd opgepakt tijdens een bijeenkomst van de ‘human shield group’ Canli Kalkan en zit nu vast in Yüksekova. “Ze zeggen dat ik in verboden gebied was, maar dat wist ik niet”, zei Geerdink vanuit haar cel tegen de NOS. Haar advocaat verwacht dat ze morgen hoort of er een aanklacht komt. Tot die tijd blijft ze in voorlopige hechtenis.

 

Geerdink was op weg met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Ze zouden zich in verboden gebied begeven en zijn allemaal opgepakt. Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, volgt de zaak op de voet. “Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten”, zei hij tegen het ANP. “Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen." Ook de Nederlandse ambassade in Ankara volgt de zaak.

Geerdink werd op 6 januari dit jaar ook al opgepakt en uiteindelijk op 13 april vrijgesproken. Ze werd naar aanleiding van een interview met een hooggeplaatst lid van de PKK, de militante organisatie van de Koerden, beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie.

Bronnen:

International Business Times

NOS

NVJ