Turkse columnist Uluç verweert zich tegen 'kritiek’ op overleden tv-presentatrice

Hıncal Uluç, aangeklaagd vanwege een omstreden column die hij na het overlijden van de bekende Turks-Amerikaanse tv-presentatrice Defne Joy Foster schreef, stelt dat het niet zijn bedoeling was Foster of haar familie te kwetsen, maar dat hij zich slechts kritisch heeft uitgelaten. De familie van Foster eist een schadevergoeding van ruim 44.000 euro tegen Uluç, die in zijn column in het dagblad Sabah (Ochtend) over Foster schreef dat zij ‘in haar eigen zwaard was gevallen'.

 

Uluç laadt volgens critici de verdenking op zich dat hij impliciet beweert dat Foster verdiende te sterven om wat hij beschouwde als immoreel gedrag. Uluç verscheen op 27 april niet tijdens de eerste rechtszitting. Wel legde zijn advocaat een verklaring van vijftien pagina's aan de rechtbank voor waarin Uluç stelt dat zijn column beoordeeld moet worden in het licht van persvrijheid. Ayşegül Mermer - advocate van de familie van Foster - vroeg de rechter om uitstel om de verklaring te kunnen bestuderen. Het gerechtshof heeft de rechtzaak opgeschort tot 7 juni.

 

Protesten via Facebook en Twitter
In zijn petitie stelt Uluç dat zijn column een kritische beschouwing is en geen belediging is aan het adres van Foster, haar moeder, Hatice Foster, of echtgenoot İlker Yasin Solmaz. Het lichaam van Foster (32) werd op 1 februari in Istanbul aangetroffen in de woning van verslaggever Kerem Halit Altan van het dagblad Taraf (Richting). Haar dood is breed uitgemeten in de Turkse media, benadrukt Uluç said in zijn verklaring. Hij beweert dat hij zijn column heft gebaseerd op de verklaringen die Altan aan de politie en media heeft afgelegd. Foster - dochter van een Turkse moeder en Amerikaanse vader - trouwde drie jaar voor haar dood en was moeder van een zoon. Ze verscheen voor het eerst op televisie als VJ voor muziekkanaal Kral en speelde een aantal rollen in tv-series. Een groep aanhangers protesteert onder de noemer met ‘Defne Revolutie' via sociale media als Twitter en Facebook tegen de column van Uluç en seksistisch taalgebruik in de media. Zij hielden voorafgaand aan de rechtszitting een persbijeenkomst voor het gerechtsgebouw.

 

Bron: Hürriyet