Levenslang geëist tegen journalisten Cumhuriyet

Justitie in Turkije eist een levenslange gevangenisstraf tegen hoofdredacteur Can Dündar en verslaggever Erdem Gül van het landelijke dagblad Cumhuriyet. Zij worden onder meer beschuldigd van spionage en 'poging tot omverwerping van de regering'. Ze zitten sinds eind november vast. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de twee journalisten staatsgeheimen geopenbaard en 'terroristen ondersteund'.

 

Can Dündar en Erdem Gül

De aanklachten komen voort uit artikelen die in de krant zijn verschenen. Op 29 mei 2015 toonde de krant foto's waarop te zien is hoe politieagenten kratten openen bij hun vrachtwagens. In de kratten zaten, zoals de krant het omschreef, wapens en munitie die in januari door de Turkse geheime dienst naar Syrië zouden zijn gestuurd. De Turkse president Erdogan diende op 2 juni een aanklacht in. Hij beweerde dat het verhaal 'onjuiste informatie en beelden bevat'. De persoon die het verhaal heeft geschreven, zou hiervoor volgens Erdogan 'een hoge prijs betalen'. Eind vorig jaar werden Dündar en Gül vorig jaar opgepakt.

Protesten

Protesten in binnen- en buitenland tegen de arrestaties werden door de regering genegeerd. De Turkse openbaar aanklagers zeggen dat het artikel staatsgeheimen schendt. Cumhuriyet schrijft kritisch over president Recep Tayyip Erdogan en diens regering. Juist omdat de krant zich onafhankelijk durft op te stellen tegenover de regering, kreeg ze vorig jaar nog de Persvrijheidsprijs van journalistenorganisatie Reporters zonder grenzen.

Bron: Villamedia, Volkskrant, Nu.nl