Politie doet invallen bij Zaman en Samanyolu

De politie heeft op 14 december invallen gedaan bij het dagblad Zaman en tv-zender Samanyolu, die sympathiseren met de Gülen-beweging, waarmee de AKP-regering in een conflict is verwikkeld. Minstens 23 personen, onder wie journalisten en tv-producers, zijn in Istanbul en elders in het land gedetineerd. Zij worden naar verluid beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie.

 

 "Deze operatie vindt plaats nu het bijna één jaar geleden is dat op 17 december het corruptieschandaal losbrak waarbij verschillende minister van de regering betrokken waren. Deze actie tegen onze collega's is in feite een aanval op de vrijheid en democratie in Turkije", aldus Mustafa Kuleli, algemeen secretaris van de Turkse Journalisten Vakbond TGS, lid van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ). "Hoewel de journalisten die nu zijn gedetineerd misschien niet hebben gereageerd toen andere collega's in het verleden zijn opgepakt, veroordelen we deze arrestaties. Net als bij het Ergenekon-schandaal, de zaak rond OdaTV of de vervolging van journalisten die verbonden zouden zijn aan KCK wordt de rechtstaat geschonden. We mogen niet stil blijven, ongeacht de groep die het doelwit van vervolging is. De beginselen van ons de persvrijheid raken ons allemaal. We zullen journalisten die worden bestraft vanwege hun berichtgeving blijven verdedigen."


EFJ-voorzitter Mogens Blicher Bjerregård vindt de situatie in Turkije zorgwekkend. "De Raad van Europa en andere intergouvernementele instituties moeten in actie komen tegen Turkije. Slechts tien dagen geleden hebben we met de Raad van Europa een memorandum ondertekend om een platform te ontwikkelen gericht op het rapporteren van aanvallen op journalisten en de media. Deze operatie is hiervan een voorbeeld en we doen een oproep aan de internationale gemeenschap om een duidelijke boodschap te geven aan de autoriteiten in Turkije."