Can Dündar en Erdem Gül vast op beschuldiging van spionage

De Turkse autoriteiten hebben Can Dündar en Erdem Gül van de krant Cumhuriyet opgepakt op verdenking van het helpen van terroristen. De aanhouding volgt op berichtgeving in mei, toen foto's werden gepubliceerd waarop te zien was hoe Turkse politieagenten bij de grens met Syrië trucks doorzoeken die een lading wapens en munitie vervoeren. Volgens Cumhuriyet was daarmee bewezen dat de Turkse autoriteiten wapens stuurden naar jihadisten in Syrië. De foto's zijn gemaakt in januari 2014. Beide journalisten zijn gearresteerd, omdat zij de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. Ook wordt hen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste gelegd.

 

In juni dreigde president Erdoğan met een aanklacht tegen Dündar., hoofredacteur van Cumhuriyet, vanwege de gewraakte publicatie. "Cumhuriyet maakt zich schuldig aan spionage. De journalist die hiervoor verantwoordelijk is, zal hiermee niet wegkomen", aldus de president. De afdeling Terreur en Georganiseerde Criminaliteit van de Openbare Aanklager in Istanbul startte een onderzoek tegen Dündar en de beschuldiging van spionage.

Can Dündar en Erdem Gül

Can Dündar (1961) is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Ankara. Dündar zette zijn opleiding voort aan de London School of Journalism en behaalde zijn master in Politieke Wetenschappen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. He was werkzaam voor veel kranten en tv-kanalen en publiceerde verschillende boeken en documentaires. Dündar schrijft voor het dagblad Cumhuriyet sinds oktober 2013 en sinds februari 2015 hoofdredacteur. Hij moestverschillende keren voor de rechtbank verschijnen naar aanleiding van klachten die toenmalig premier Erdoğan indiende over columns waarin hij thema's als omkoping en corruptie behandelde.

 

Bronnen: NRC Handelsblad, Villamedia, Elsevier

statement dundar en demir

Statement Dundar en Demir