Vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen journaliste Sedef Kabas

In Turkije is op vrijdag 16 januari tot vijf jaar cel geëist tegen voormalig presentatrice en journaliste Sedef Kabaş - die onder meer werkte voor CNN International en tegenwoordig haar eigen media- en communicatieadviesbureau runt - wegens een Twitter-bericht over het veelbesproken corruptieschandaal dat op 17 december 2013 aan het licht kwam.

 

In het bericht, dat Kabaş eind december op Twitter plaatste, roept zij haar volgers op de naam van de hoofdofficier van justitie in İstanbul Hadi Salihoğlu, die het onderzoek naar het corruptieschandaal liet vallen, niet te vergeten. ''Vergeet nooit de naam van deze man. De officier van justitie die besloot om niet tot vervolging over te gaan in het 17 december-onderzoek is Hadi Salihoğlu'', twitterde Kabaş.

 

Sedef Kabas

 

Voor die tweet werd Kabaş 2 weken geleden opgepakt. Ze moest voorkomen bij een rechter en een verklaring afleggen. Daarna werd ze vrijgelaten in afwachting van haar proces. Vrijdag is bekedgemaakt dat zij mogelijk 5 jaar achter de tralies verdwijnt. Kabaş wordt beschuldigd van ''het dwarsbomen van functionarissen die betrokken zijn bij de strijd tegen terrorisme'', volgens de aanklacht tegen haar die vrijdag naar buiten is gebracht. Salihoğlu is de eiser in de zaak. ''Zoals blijkt uit de inhoud van de tweet, is het duidelijk, zonder enige twijfel, dat Kabaş Salihoğlu heeft bedreigd'', staat in de aanklacht. Ook wordt Kabaş beschuldigd van ''smaad''.

 

Lees ook dit interview met Sedef Kabaş.

 

Bron: Villamedia/Zaman Vandaag, 17 januari 2015