Erdoğan dreigt met aanklacht tegen Can Dündar

Tijdens een tv-uitzending van TRT 1 heeft president Erdoğan de hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can Dündar, in verband gebracht met berichtgeving over trucks van de Turkse veiligheidsdienst MİT, die munitie naar Syrië zouden hebben vervoerd. Erdoğan heeft een klacht tegen Cumhuriyet ingediend die hiervan foto's publiceerde. "Dit is spionage en de journalisten die hiervoor verantwoordelijk zijn, zullen hiervoor een grote prijs betalen", aldus Erdoğan, die een aanklacht tegen Dündar heeft ingediend.

 

Can Dündar

Dündar reageerde via zijn Twitter-account en deelde een link naar de video waarop Erdoğan zijn uitspraken doet. Erdoğan stelt dat de MİT-trucks hulpgoederen vervoerden naar Turkmeense minderheden in Syrië. "Cumhuriyet maakt zich schuldig aan spionage. De journalist die hiervoor verantwoordelijk is, zal hiermee niet wegkomen." De afdeling Terreur en Georganiseerde Criminaliteit van de Openbare Aanklager in Istanbul is een onderzoek gestart tegen Dündar en de beschuldiging van spionage.

Can Dündar (1961) is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Ankara. Dündar zette zijn opleiding voort aan de London School of Journalism en behaalde zijn master in Politieke Wetenschappen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. He was werkzaam voor veel kranten en tv-kanalen en publiceerde verschillende boeken en documentaires. Dündar schrijft voor het dagblad Cumhuriyet sinds oktober 2013 en sinds februari 2015 hoofdredacteur. Hij moest twee keer eerder voor de rechtbank verschijnen naar aanleiding van klachten die Erdoğan indiende over columns waarin hij thema's als omkoping en corruptie behandelde.