Aanklacht tegen achttien journalisten om plaatsen foto Kiraz

De openbare aanklager van Istanbul heeft een aanklacht ingediend tegen achttien journalisten van negen kranten op beschuldiging van 'propaganda voor een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie eist anderhalf tot zeven jaar celstraf tegen de journalisten wegens het publiceren van een foto van aanklager Mehmet Selim Kiraz die op 31 maart om het leven kwam tijdens een politieactie in het gerechtshof van Çağlayan in Istanbul. Kiraz was ontvoerd door een ultra-linkse terreurgroep.

 

Op de foto is te zien hoe een lid van de terreurgroep een pistool tegen het hoofd houdt van Kiraz, die kort daarna bij een schietpartij tussen de ontvoerders en de politie omkwam. De foto was door het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C) aan de media doorgespeeld om de autoriteiten onder druk te zetten. Voor justitie was dat aanleiding de kranten van propaganda voor de terreurbeweging te verdenken. De hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet zei dat zijn krant de foto juist had geplaatst om het 'duistere gezicht' van de terreurgroep te laten zien.

De aanklacht is ingediend tegen journalisten van de kranten Cumhuriyet, Şok, Millet, Posta, Yurt, Bugün, Özgür Gündem, Aydınlık en BirGün. Dit zijn de namen van de aangeklaagde journalisten:

 

Kaan Özbek en Orhan Dumanvan het dagblad Şok.

Sedat Gülmez en Cuma Ulus van Millet.

Seçil Şengelir en Mehmet Emin Öztürk van Posta.

Başak Günsever en Orhan Şahin van Yurt.

Gökhan Çorbacı en Temel Tanadalan van Bugün

Abbas Yalçın en Can Dündar van Cumhuriyet

Reyhan Çapan en Eren Keskin van Özgür Gündem

Murat Şimşek en Mehmet Sabuncu van Aydınlık

Berkant Gültekin en İbrahim Aydın van Birgün.

 

Bron: Bianet; Volkskrant