Mehmet Ülger aangehouden op luchthaven Istanbul

De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger is op woensdag 7 januari 's ochtends aangehouden op de luchthaven van Instanbul. De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft meteen na de melding het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld. "Minister Koenders is nog in Turkije. Misschien maakt dat nog een verschil', aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. Ülger is, meldde zijn vrouw Astrid van Unen, uit de rij gehaald bij de douane en meegenomen naar de kantoren van de luchthavenbewaking. Daar is hem verteld dat hij naar een politiebureau wordt gebracht en later vandaag van daaruit naar een rechtbank.

 

Ülger is verteld dat hij zich moet verantwoorden voor een incident in september 2013 waarbij hij met zijn mobiele telefoon in Turkije binnen in een rechtszaal foto's maakte tijdens een zitting. Hij was daar namens de NVJ als waarnemer tijdens een zitting tegen de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Die was destijds nog veroordeeld tot levenslang en inmiddels vrijgelaten door Turkije. Daarvoor is Ülger destijds aangehouden en is procesverbaal opgemaakt. 'Sinds die tijd zijn we nog regelmatig in Turkije geweest. Waarom dat nu op deze manier moet, verbaast ons. Aan de andere kant is de situatie in Turkije rondom journalisten natuurlijk gespannen", aldus zijn vrouw.

 

Mehmet Ülger is voorzitter van Röportaj, een stichting die zich inzet voor de bevordering van de persvrijheid in Turkije.

 

Luister ook naar het interview dat Mehmet Ülger gaf aan Radio I in het programma Twee Dingen.