Debat over de positie van fotografen in het Turkse medialandschap

In Turkije is het werk van fotografen erg moeilijk en soms ronduit gevaarlijk. Fotografen gaan daarom niet zelden met een gasmasker, helm en kogelvrij vest de deur uit. Een grimmig beeld dat geen uitzondering is in Turkije, waar de persvrijheid letterlijk onder vuur ligt. Over dit thema gaan fotografen uit Turkije en Nederland met elkaar in discussie tijdens het debat 'Censuur in Beeld', dat Röportaj, de NVJ en World Press Photo op 3 mei - de Dag van de Persvrijheid - organiseren. Het debat is onderdeel van het Festival van het Vrije Woord, dat dezelfde dag in De Balie wordt gehouden.

 

Refin Tekin

Hoofdgast is cameraman en journalist Refin Tekin, die in februari burgers in de belegerde stad Cizre filmde, terwijl zij de lichamen van gedode familieleden en bekenden van de straat probeerden te halen. Terwijl de camera draaide, raakte een kogel Tekins scheenbeen. Zijn schokkende beelden gingen de wereld over. "Ik werd even later het ziekenhuis binnengesleept, terwijl een haag politieagenten mij voor de ingang op het gezicht sloeg. Dat ik van de pers was, vonden ze niet interessant. Voor hen was ik een terrorist", vertelt hij. Tekin loopt nog steeds op krukken, maar is strijdbaar. Op 10 april ontving hij in de categorie Beeld de Metin Göktepe Prijs in Istanbul, een prestigieuze prijs voor moedige journalisten en beeldmakers. De Nederlandse fotograaf Evert-Jan Daniëls - winnaar van de Zilveren Camera in 2010 - gaat in gesprek met Tekin en maakt een vergelijking met zijn werkzaamheden en werkomstandigheden, zowel in Nederland als in conflictgebieden. Europarlementariër Kati Piri geeft haar visie op de persvrijheid in Turkije en reageert op de ervaringen van beide fotografen.

Repressie tegen fotografen in beeld
Het debat staat onder leiding van uitgever en publicist Jurgen Maas. Mehmet Ülger, voorzitter van Röportaj, opent de bijeenkomst, waarna zijn korte documentaire 'Censuur in Beeld' wordt getoond. Hierin komen onder meer twee fotografen uit Turkije aan het woord, Bülent Kiliç en Sadik Güleç. Zij vertellen dat niet alleen de politie, maar ook demonstranten zich soms tegen hen keren. Kiliç: "We moeten onze veiligheid zelf garanderen. Daarom hebben we altijd een gasmasker, een helm en zelfs een kogelvrij vest bij ons." Güleç legt uit dat het beter is om zijstraatjes te mijden, "anders worden we in elkaar geslagen door politie."

Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor debat met de sprekers.

Datum: 3 mei 2016
Tijdstip: 19.30 - 20.15 uur
Plaats: De Balie, Amsterdam
Entree: gratis

 

Aanmelding is mogelijk door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het debat is mede mogelijk gemaakt door World Press Photo, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.