Ragip Duran (1954), schrijver en journalist

De schrijver en journalist Ragip Duran werd in 1954 in Istanbul geboren. Hij studeerde aan een Frans lyceum en volgde een studie in Aix en Provence in Frankrijk. Vanaf 1978 was hij werkzaam als verslaggever voor de Turkse dagbladen Hürriyet (Vrijheid) en Cumhuriyet (Republiek). Ook werkte Duran voor buitenlandse media. Zo was hij gedurende vier jaar werkzaam voor de BBC en het persbureau Agence France Presse (AFP). Ook schreef hij als correspondent voor het Franse dagblad Libération. Verder was Duran, naast zijn journalistieke werkzaamheden, docent Media Ethiek aan de Galatasaray Universiteit in Istanbul.

  De journalist werd in december 1995 veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf vanwege een artikel dat was gebaseerd op een interview met Abudullah Öcalan, de toenmalige leider van de PKK. Duran werd beschuldigd van 'separatisme' en propaganda voor een gewapende, illegale organisatie op basis van artikel 7/2 van de Anti-Terreurwet. Het artikel bevatte een commentaar op een interview dat Duran de PKK-voorman eerder had afgenomen en droeg de titel 'Apo '91 - Öcalan '94'.

 

Internationaal protest
Het artikel werd in april 1994 gepubliceerd in het later verboden pro-Kurdische dagblad Özgür Gündem (Vrije Agenda). In oktober 1997 werd de veroordeling in hoger beroep bevestigd. Op 16 juni 1998 deden tientallen journalisten, schrijvers, artiesten en mensenrechtenactivisten Duran uitgeleide naar de gevangenis van Saray in Istanbul. Amnesty International adopteerde Ragip Duran als gewetensgevangene en verschillende internationale organisaties, zoals Reporters sans Frontières en het Committee to Protect Journalists tekenden protest aan tegen zijn veroordeling. In februari 1999 kwam Duran vrij.

Duran publiceerde verschillende vertalingen en verschillende boeken, waaronder Onder Afghaanse Strijdheren en De Media die Epauletten dragen. In 1991 werd hij door de Vereniging voor de Mensenrechten (IHD) in Turkije uitgeroepen tot journalist van het jaar. In 1997 ontving Duran de Hellman/Hammett Prijs van Human Rights Watch.