Journalisten in actie voor vakgenoten in gevangenschap

Het Platform voor de Vrijheid van Journalisten - Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) - heeft het startsein gegeven voor een campagne voor de vrijlating van vakgenoten die in Turkije een gevangenisstraf uitzitten. In een verklaring stelt zij dat vijftig journalisten in de gevangenis zitten en dat ruim tweehonderd gerechtelijke procedures in gang zijn gezet. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) ondersteunt de campagne.

 

In het platform hebben vertegenwoordigers van 23 journalistieke organisaties de krachten gebundeld. Tijdens een protestbijeenkomst in Ankara pleitten zij voor de vrijlating van de vijftig journalisten die een gevangenisstraf zouden uitzitten. In een oproep aan de Turkse regering en het parlement dringt het platform aan op een herziening van wetgeving die de persvrijheid beknot en de veroordeling van journalisten wegens de uitoefening van hun werkzaamheden tot gevolg heeft.

 

Een delegatie van de deelnemende organisaties brengt op 11 november een bezoek aan Mustafa Balbay - correspondent van het dagblad Cumhuriyet in Ankara - en Tuncay Özkan - voormalig eigenaar van tv-kanaal Kanal Türk - die als gevolg van het Ergenekon-schandaal zijn veroordeeld. Op 11 november staat een bezoek op het programma aan socioloog İsmail Beşikçi en op 23 november aan Filiz Koçali, hoofdredacteur van het dagblad Günlük. Namens het platform zijn tijdens de rechtszaken tegen deze journalisten waarnemers aanwezig. In het platform zijn onder meer de Turkse Vakbond van Journalisten (TGS), de Vereniging van Eigentijdse Journalisten (ÇGD) en de Uğur Mumcu Stichting (UMAG) vertegenwoordigd.

 

Repressie

In een verklaring benadrukt het platform zich zorgen te maken over het toenemend aantal rechtszaken en de repressie tegen journalisten, die regelmatig met geweld, intimidatie en bedreigingen geconfronteerd worden. "Wetsartikelen uit het Turkse Wetboek van Strafrecht en de Anti-Terreurwet staan aan de basis van het stijgende aantal journalisten in gevangenschap en het toenemend aantal rechtszaken”, aldus een verklaring. Volgens het platform zijn sinds 30 september 44 journalisten gevangen genomen en zes verslaggevers gedetineerd in afwachting van hun rechtszaak. Terwijl tussen januari en april 2009 nog 29 journalisten vastzaten, nam dit aantal tussen mei en augustus van dat jaar toe naar 35 en tussen september en december naar 44.

 

In haar verklaring wijst het platform er verder op dat ruim honderd journalisten een gevangenisstraf boven het hoofd hangt en tegen talrijke journalisten en mediavertegenwoordigers aanklachten zijn ingediend. Deze kunnen resulteren in minstens 1.200 nieuwe rechtszaken. Er zijn aanklachten ingediend tegen journalisten die werkzaam zijn voor onder andere de volgende media: Akşam, Aydınlık, Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, Güneş, Hürriyet, Kanal B, Milliyet, Radikal, Sabah, Star, Star TV, Sözcü, Taraf, TGRT, Türkiye, Ulusal Kanal, Vatan, Vakit, Yeni Şafak, Zaman, Azadiya Welat, Günlük, Özgür Radyo, Atılım, İşçi-Köylü, Dicle Haber Ajansı, Gerçek en Gündem.