Rechtszaak Zaman eindigt in vijf keer vrijspraak en zes lange gevangenisstraffen

Zes journalisten die werkzaam waren voor het dagblad Zaman zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen die oplopen tot tien jaar. Vijf verdachten zijn vrijgesproken. Dit oordeelde de rechtbank op 6 juli in een rechtszaak die tien maanden heeft geduurd. De Turkse autoriteiten beschuldigen Zaman ervan een vehikel te zijn van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Zij verdenken Gülen ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

Vlak na de couppoging in 2016 werden verschillende journalisten en medewerkers van de Zaman Media Groep gearresteerd. Deze arrestaties waren onderdeel van een campagne van de autoriteiten tegen personen die worden verdacht van het verspreiden van propaganda voor de Gülen-beweging. De Turkse regering beschuldigt Fethullah Gülen ervan een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht.

 

Media als wapen
De aanklacht werd op 27 april 2017 in behandeling genomen. Hierin wordt gesteld dat Zaman, opgericht in 1986, in het daarop volgende jaar volledig is overgenomen door de Gülen-beweging en actief kon blijven dankzij financiële steun van deze groepering. Ook wordt de Zaman Media Groep ervan beschuldigd 'de media als wapen te gebruiken' met als doel 'de samenleving te manipuleren'. De krant is in mei 2016 gesloten nadat de Zaman Media Groep door de Staat onder curatele was gesteld.

De journalisten zijn op basis van uiteenlopende aanklachten vervolgd, gebaseerd op artikelen die voorafgaand aan de couppoging in Zaman zijn gepubliceerd. Zo worden zij beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, een poging tot het omverwerpen van de constitutionele orde, het steunen van een terroristische organisatie en het maken van terroristische propaganda. De aangeklaagden zijn Şahin Alpay, Ahmet Turan Altan, Ali Bulaç, Lâlezar Sarıibrahimoğlu, İbrahim Karayeğen, Nuriye Ural, Mehmet Özdemir, İhsan Dağı, Mustafa Ünal, Mümtazer Türköne en de advocaat van Zaman, Orhan Kemal Cengiz.

Zes journalisten zijn veroordeeld tot lange straffen, variërend van acht jaar en negen maanden tot tien jaar en zes maanden gevangenisstraf. Twee verdachten - Mumtazer Türkone en İbrahim Karayeğen - blijven in detentie, ondanks een vonnis van het Constitutionele Hof van Turkije eerder dit jaar in de zaak tegen Alpay en Altan. De uitkomst hiervan was dat langdurige detentie voorafgaand aan een proces een schending is van het recht op vrijheid op basis van artikel 5 van de Europese Conventie van de Mensenrechten.

Lange gevangenisstraffen
Tijdens de rechtszaak is over de journalisten het volgende vonnis uitgesproken:

Şahin Alpay: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
Ali Bulaç: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
Ahmet Turan Alkan: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
İbrahim Karayeğen: negen jaar gevangenisstraf
Mumtazer Türkone: tien jaar en zes maanden gevangenisstraf
Mustafa Ünal: tien jaar en zes maanden gevangenisstraf (in detentie)
ihsan Dagı: vrijspraak
Lale Sarıibrahimoğlu: vrijspraak
Nuriye Akman: vrijspraak
Orhan Kemal Cengiz: vrijspraak
Mehmet Özdemir: vrijspraak