IFJ dringt aan op onmiddellijke vrijlating Ahmet Şık

De International Federation of Journalists dringt aan op de onmiddellijke vrijlating van de Turkse schrijver en journalist Ahmet Şık die op 29 december in Istanbul is opgepakt. Over de aanleiding van zijn arrestatie schrijft Şık op Twitter dat hij zou zijn opgepakt in verband met een tweet. Daarin zou hij de Staat, de militairen en de politie hebben beledigd, aldus staatspersbureau Anadolu. Volgens de European Federation of Journalists zitten in Turkije 125 journalisten in detentie.

 De onderzoeksjournalist en schrijver is één van de meest bekende criticasters van de beweging van Fethullah Gülen, de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke die door president Erdogan voor de mislukte couppoging verantwoordelijk wordt gehouden. In een interview ongeveer een maand na de mislukte staatsgreep noemde Şık het "een groot verzuim om over de Gülen-gemeenschap te praten en tegelijkertijd de medeschuld van de AKP te verzwijgen''. Şık zei toen dat Gülen en Erdogan allebei voor de rechter zouden moeten worden gebracht.

"Opnieuw staat de persvrijheid in Turkije onder grote druk en de Turkse autoriteiten laten hiermee zien dat zij niet van plan zijn de Turkse democratie te redden, maar bereid zijn een autoritair regime te vestigen. Net als alle andere gedetineerde journalisten in Turkije van wie hun werk wordt gecriminaliseerd, moet Ahmet Şık onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten", benadrukt IFJ-voorzitter Philippe Leruth.

Het Leger van de Imam
Şık heeft eerder één jaar vastgezeten na het schrijven van het boek Het Leger van de Imam, waarin hij onderzoek deed naar de beweging van Gülen. Şık hekelde echter ook de jarenlange steun voor Gülen door de regerende AK-partij en door Erdogan zelf, voordat het in 2013 openlijk tot een breuk kwam. Het boek werd in beslag genomen. Ook deed Şık onderzaak naar Ergenekon, een geheime organisatie binnen het overheidsapparaat en het leger die van plan zou zijn geweest de regering van premier Erdogan ten val te brengen.

In de afgelopen zes maanden hebben Turkse autoriteiten 1.656 mensen gearresteerd die worden verdacht van het steunen van een terroristische organisatie. Onder hen zijn ook mensen die ambtenaren hebben beledigd op sociale media. Uit cijfers van de Turkse autoriteiten blijkt dat er nog meer dan 10.000 mensen onderzocht worden voor vergelijkbare vergrijpen.

Bronnen: IFJ, EFJ, Villamedia, NRC-Handelsblad, Algemeen Dagblad, Evrensel