Hayri Demir

23 januari Ankara, Turkije

hayridemir2 resized

Aangeklaagde: Hayri Demir

Mediatitel en functie: nieuwsagentschap Mezopotamya, verslaggever

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Ankara, 15e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

 

Tijdens de eerste zitting op 24 september 2019 werd in de aanklacht verwezen naar foto's op twee geheugenkaarten die als bewijsmateriaal worden beschouwd. De camera's waarin deze geheugenkaarten zaten, zijn in 2017 gestolen uit de woning van Demir. Naar verluidt, zouden ze op straat zijn gevonden en aan de politie overhandigd. Demir vroeg de rechtbank om meer tijd om zijn verdediging te kunnen voorbereiden.

 

Tijdens de zitting op 23 oktober gaf het Hof de twee geheugenkaarten terug aan to Demir. De journalist legde een verklaring af en het Hof stelde de rechtszaak uit naar 23 januari 2020.

 

Demir is al eerder vervolgd vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. In mei 2018 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, zes maanden en 22 dagen op beschuldiging van 'terroristische propaganda' vanwege een artikel en een post die hij deelde via social media.

 

Demir is naast Sibel Hürtaş - correspondente van Artı-tv - medeverdachte in een andere rechtszaak op beschuldiging van 'opruiing' en 'terroristische propaganda'.

 

Het kantoor van de openbare aanklager in Ankara heeft een gevangenisstraf van tien jaar en zes maanden geëist op basis van beide aanklachten. De aanklager startte een rechtszaak tegen het tweetal en tien andere verdachten vanwege hun nieuwsberichten en social media posts over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syrië.

 

Beide journalisten werd eind januari 2018 in hechtenis genomen en na vier dagen op borgtocht vrijgelaten.