Ferhat Parlak

17 februari Diyarbakır, Turkije

ferhatparlak

Aangeklaagde: Ferhat Parlak

Mediatitel en functie: dagblad Silvan Mücadele, eigenaar en verslaggever

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Diyarbakır, 11e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ferhat Parlak, eigenaar van de lokale krant Silvan Mücadele, is gearresteerd op 14 april 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De aanklacht is gebaseerd op anonieme getuigenverklaringen.

 

Nadat hij vijftien maanden in detentie had gezeten, kwam Parlak op borgtocht vrij op 9 juli 2019, de dag dat hij voor het eerst voor de rechtbank zou verschijnen. Tijdens de zitting veranderde een anonieme getuige van wie de identiteit inmiddels bekend is, zijn verklaring. Hij stelde dat hij Parlak niet persoonlijk kent en niet weet of hij lid is van een organisatie. Later bleek dat deze getuige een crimineel was die gebruik wilde maken van strafvermindering door belastende verklaringen af te geven over andere verdachten.

 

Tijdens de zitting op 6 november 2019 zijn meerdere getuigen gehoord. Zij verklaarden dat ze Parlas kenden als journalist, terwijl een getuige die eerder een anonieme getuigenis had afgelegd, herhaalde dat hij de journalist niet persoonlijk kent. Hij vertelde dat hij tijdens zijn detentie is gemarteld en dat hij onder dwang een bebalstende verklaring tegen Parlak heeft afgelegd.

 

De volgende zitting vindt plaats op 17 februari 2020.