Alican Uludağ en Duygu Güvenç

 

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagden: Alican Uludağ en Duygu Güvenç

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet, journalisten

Aanklacht: belediging van de Turkse natie en Staat

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: 2e Strafgerechtshof, Istanbul

 

Achtergrond
Alican Uludağ en Duygu Güvenç - journalisten van het dagblad Cumhuriyet - zijn aangeklaagd wegens 'belediging van de Turkse natie en Staat' naar aanleiding van drie artikelen, getiteld 'Op de VS georiënteerde gerechtelijke macht', 'Terwijl de gijzelingsdiplomatie ineenstort' en 'Arrestatie en vrijlating: is het de gerechtelijke macht of de Staat?'. De drie artikelen gaan in op de omstreden detentie van de Amerikaanse dominee Brunson in Turkije, die na zijn vrijlating op 12 oktober 2018 naar de Verenigde Staten terugkeerde.

De detentie van Brunson veroorzaakte politieke spanningen tussen beide landen. Na zijn vrijlating diende de openbare aanklager in Ankara een aanklacht in tegen Uludağ en Güvenç.

 

Tijdens de eerste zitting op 20 december 2018 verzocht Uludağ de rechtbank om zijn vrijlating. Güvenç was niet bij de zitting aanwezig wegens een reis naar het buitenland.

Tijdens een rechtszitting op 4 april 2019 was Güvenç opnieuw niet aanwezig, terwijl Uludağ en zijn advocaten wel in de rechtszaal waren en opnieuw om vrijlating vroegen. Het Hof stelde de zitting uit naar 20 juni 2019.

 

Tijdens de meest recente zitting op 10 oktober 2019 verklaarde Güvenç: "Een vonnis zou betekenen dat geen enkele journalist in staat zal zijn verslag te doen van diplomatieke onderhandelingen". Haar advocaat verzocht de rechtbank in Izmir, waar de zaak van Brunson wordt behandeld, om een kopie van het dossier. Het Hof in Istanbul willigde dit verzoek in.

 

De volgende zitting vindt plaats op 9 januari 2020.