Can Dündar en Abbas Yalçın

 

can dundar villamedia

Aangeklaagden: Can Dündar en Abbas Yalçın

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet - hoofdredacteur, Managing Editor

Aanklacht: belediging van de president

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Istanbul, 2e Strafgerechtshof, Istanbul

 

Achtergrond

Can Dündar, oud-hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, en Abbas Yalçın, advocaat en voormalig Managing Editor van de krant, worden beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in augustus 2015 is gepubliceerd.

 

Het artikel is gebaseerd op een interview met één van de leiders van de PKK, Cemil Bayık. De quotes die zijn gebruikt, bevatten scherpe kritiek op president Erdoğan die achter de aanklachten zit. Dündar en Yalçın worden verantwoordelijk gehouden voor de inhoud van het artikel, hoewel ze dit niet zelf hebben geschreven.

 

Dündar, die in ballingschap in Duitsland woont en werkt, is Turkije ontvlucht nadat een in mei 2016 een aanslag op hem werd gepleegd. Er lopen verschillende andere aanklachten tegen hem vanwege zijn onderzoek en journalistieke werkzaamheden.

 

Tijdens de zitting op 5 december 2019 vroeg de advocaat van Yalçın de rechtbank de zaak te seponeren, omdat op basis van de Turkse Perswet een aanklacht wegens een nieuwsartikel binnen vier maanden na publicatie moet worden ingediend. Het Hof verwierp het verzoek en gaf aan te willen wachten tot het arrestatiebevel tegen Dündar wordt uitgevoerd.

 

De volgende zitting vindt plaats op 16 januari 2020.