Kerim Karakaya, Fercan Yalınkılıç, Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ en Orhan Aydın

17 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Aangeklaagden: Kerim Karakaya, Fercan Yalınkılıç, Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ en Orhan Aydın

Mediatitel en functie: Bloomberg News Turkije - journalisten

Aanklacht: schending van de wet voor de kapitaalmarkt

Mogelijke strafmaat: tussen twee en vijf jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 3e Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Kerim Karkaya en Fercan Yalınkılıç, twee verslaggevers van Bloomberg, worden beschuldigd van 'schending van de wet voor de kapitaalmarkt'. Deze journalisten worden samen met vier collega's van andere media aangeklaagd, omdat zij de economische stabiliteit in Turkije ondermijnd zouden hebben en de financiële markten hebben gemanipuleerd via nieuwsberichten over de waardedaling van de Turkse lira in augustus 2018 en de reactie van de Staat op deze crisis. Op 14 augustus 2018 diende de toezichthouder op de bancaire sector (BDDK) een klacht in tegen de journalisten vanwege het 'beschadigen van de reputatie' van de Turkse economie.

 

De eerste zitting vond plaats op 20 september 2019. De zaak heeft betrekking op in totaal 34 verdachten. Tijdens deze rechtszitting legde Kerim Karakaya een verklaring af. "Ik schrijf al twintig jaar over economische crises, maar het is de eerste keer dat ik terecht sta. Ik deel mijn mening als economisch journalist op basis van artikel 102 van de Wet op de Kapitaalmarkt, die aan de basis staat van dit tragikomische proces." Zijn collega Yalınkılıç stelde dat er geen nieuws is gefabriceerd. Een verklaring van de BDDK is later toegevoegd aan de nieuwsartikelen, maar deze nieuwe versie is niet opgenomen in het gerechtelijk dossier.

 

Journalist en econoom Mustafa Sönmez, die wordt vervolgd omdat hij op social media commentaar gaf op het thema, benadrukte dat de rechtszaak politiek gemotiveerd is en tot doel heeft kritische stemmen tot zwijgen te brengen. Journalist Sedef Kabaş onderstreepte dat de kritische commentaren onderdeel zijn van de vrijheid van meningsuiting.

Het Hof vaardigde arrestatiebevelen uit voor de afwezige verdachten en verwierp de verzoeken tot vrijlating.

 

De volgende zitting vindt plaats op 17 januari 2020.