Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Onze Projecten

Tien columns over persvrijheid in Turkije

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - en Röportaj vroegen in 2019 tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie was voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen was voor hen geen optie. Via de contacten van Röportaj is het gelukt de journalisten te bereiken.

Lees meer...
 

Lezingen en debatten

debatRöportaj heeft door de jaren heen talrijke debatten georganiseerd over het medialandschap in Turkije, de omstandigheden waaronder journalisten moeten werken en de grenzen die de wetgever aan de persvrijheid stelt. Van het glazen plafond in de Turkse media, de rol van cartoonisten als luis in de pels van de machthebbers of de manier waarop journalisten in Turkije er met veel veerkracht en creativiteit in slagen in het huidige repressieve klimaat te overleven. Een overzicht.

 

Lees meer...
 

Caricaturca

caricaturca

Op 9 juli 2010 opende de expositie Caritacurca - een tentoonstellling van 185 cartoons en spotprenten van ruim zestig tekenaars uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland - in Istanbul de deuren. Doel van deze tentoonstelling was het debat over de grenzen van humor en culturele taboes aan te zwengelen. Tientallen tekeningen lieten de verschillen en overeenkomsten tussen deze culturen zien. De tentoonstelling was een initiatief van het Persmuseum, Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Derneği

Lees meer...
 

Minitentoonstelling De Verbeelding aan de Macht

 caricaturca IIIn 2009 organiseerde Röportaj de minitentoonstelling 'De verbeelding aan de macht' in het Persmuseum. Hier waren zo'n veertig cartoons te zien uit Turkije en Nederland over persvrijheid. Joost Lagendijk - oud-voorzitter van de Gemengde Parlementaire Delegatie Europa-Turkije van het Europese Parlement - opende op 29 januari 2009 de deuren van deze expositie. In voorgaande jaren had toenmalig premier ErdoÄŸan cartoonisten voor de rechter gedaagd, zoals Sefer Selvi en Musa Kart, die hem in allerlei verschijnsvormen in hun spotprenten lieten figureren, waaronder als ui, prei of aubergine. Dit kwam deze cartoonisten op strafvervolging te staan. Van beide tekenaars, maar ook van Nederlandse cartoonisten, waren op de expositie tekeningen te zien.

Lees meer...
 

De Vluchtschrijver

Ragip Duran III

Amsterdam Vluchtstad was een initiatief van het Rushdie Defence Committee. Voor schrijvers of publicisten die met de dood werden bedreigd was een netwerk van Europese vluchtsteden in het leven geroepen, zoals in Amsterdam, Berlijn, Frankfurt, Straatsburg, Helsinki en Bordeaux. Elk jaar werd een schrijver of journalist de ruimte geboden om vrij van bedreiging zijn werk te doen. Op verzoek van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten nodigde Röportaj de vooraanstaande journalist Ragip Duran uit om als 'vluchtschrijver' van april tot en met september 1999 te wonen en werken in Amsterdam. Duran was eerder veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens 'separatisme' naar aanleiding van een interview dat hij had met PKK-leider Abdullah Öcalan.

Lees meer...
 

Op mediamissie naar Turkije met NVJ

turkey-independentnewspapersphoto-web

 

Tijdens een mediamissie naar Turkije, die Röportaj in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Journalisten organiseerde, stonden tussen 22 en 27 oktober 1998 verschillende redactiebezoeken op het programma. Deze missie gaf een goede indruk van het medialandschap in Turkije en omvatte het hele journalistieke spectrum: van mainstream kranten tot pro-Koerdische en islamitische media.

Lees meer...
 

Museum voor Verboden Gedachten

cartoon taboe

 

Piet Dankert, oud-voorzitter van het Europees Parlement, opende in juni 1998 de deuren van het Museum van Verboden Gedachten in Izmir. Het museum bevond zich in een oud Grieks huis in de wijk Konak in Izmir, tegenover het geboortehuis van Ismet Inönü, de tweede president van Turkije.

Lees meer...