Turkse journalist Dogan Özgüden krijgt bescherming

De Belgisch-Turkse journalist Dogan Özgüden krijgt bescherming nadat hij vorige maand door regeringsgezinde Turkse websites werd bedreigd wegens kritische artikelen op zijn website. Dit bericht de Belgische krant De Morgen.

Özgüden had op 11 november via zijn persagentschap Info-Türk kritisch verslag uitgebracht van een nationalistische herdenkingsplechtigheid aan de Turkse ambassade voor de verjaardag van het overlijden van Kemal Atatürk. Als gevolg van deze berichtgeving riepen een aantal regeringsgezinde websites op om hoofdredacteur Dogan Özgüden te lynchen. Daarop diende deze een nieuwe klacht in bij de procureur wegens het oproepen tot geweld en lynchen.

De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael liet weten dat het dossier van de journalist werd overgemaakt aan de algemene directie van het Crisiscentrum in het kader van de omzendbrief van het College van Procureurs-Generaal over de bescherming van personaliteiten, functionarissen en bedreigde privépersonen.

De linkse journalist Dogan Özgüden onderhoudt goede contacten met Koerdische organisaties en nam ook deel aan activiteiten van het Koerdisch instituut te Brussel.