Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Aankondiging Verbeelding aan de Macht

dsc_04372-150x150Röportaj organiseert van 30 januari tot en met 8 maart de minitentoonstelling ‘De verbeelding aan de macht’ in het Persmuseum in Amsterdam. Daarin zijn zo’n twintig cartoons te zien uit Turkije en Nederland over persvrijheid. Europarlementariër Joost Lagendijk opent op donderdag 29 januari om 19.00 uur officieel de tentoonstelling in het Persmuseum. We nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

In de afgelopen jaren heeft de Turkse premier ErdoÄŸan verschillende keren cartoonisten voor de rechter gedaagd, onder andere Sefer Selvi en Musa Kart. Van hen zijn op deze mini-expositie tekeningen te zien.

Een van Nederlands bekendste tekenaars, Jos Collignon, gaat tijdens de opening in gesprek met de Turkse cartoonist Güneri Içoğlu (1965) om elkaars werkervaringen uit te wisselen. Içoğlu belandde in 1989 korte tijd in de gevangenis, omdat een van zijn cartoons als ‘beledigend voor de Turkse identiteit’ werd beschouwd. Ook deze is te zien op de tentoonstelling. Andere cartoons komen onder meer van de Nederlanders Collignon en Len Munnik. Alle tekeningen hebben te maken met persvrijheid. Ook zijn er cartoons te zien die hebben geleid tot een rechtszaak. Kijk hier voor een voorbeschouwing.

Bezoekersinformatie Persmuseum
A: Zeeburgerkade 10, 1019 HA Amsterdam
T: 020 6928810
F: 020 4680505
E: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
W: www.persmuseum.nl

Openingstijden:
Dinsdag – vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Het museum is op zaterdag, maandag en op feestdagen gesloten
Voor meer informatie: Mehmet Ülger, voorzitter van Stichting Röportaj, telefoon 06 53144871.