R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Canan Co┼čkun veroordeeld tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf

Canan Co┼čkun, verslaggever van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, is op 19 juli veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden. Co┼čkun wordt beschuldigd van het 'beschadigen van een individu', nadat ze met naam en toenaam verwees naar een 'geheime getuige' in de rechtszaak waarbij academica Nuriye G├╝lmen en docente Semih ├ľzak├ža werden berecht als onderdeel van een gerechtelijk onderzoek tegen het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP-C). 

CananCoskun II

 

De aanklager eiste dat Co┼čkun zou worden berecht op basis van artikel 6/1 van de Anti-Terreurwet en dat zij tot drie jaar gevangenisstraf zou worden veroordeeld. Tijdens de rechtszitting legde Co┼čkun een verklaring af. "Ik ben sinds 2013 rechtbankverslaggever van Cumhuriyet en heb in de rechtbank verschillende belangrijke zaken gevolgd (...). Ik heb geen misdaad gepleegd en ik eis vrijlating." B├╝lent Utku, de advocaat van Co┼čkun, stelde dat de 'geheime getuige', Berk Ercan, naar wie in de aanklacht wordt verwezen, geen 'overheidsambtenaar is' of een 'persoon die belast is met terreurbestrijding'. "Berk Ercan is geen overheidsfunctionaris zoals omschreven in artikel 6 van de Anti-Terreurwet. Omdat Berk Ercan geen overheidsambtenaar is, heeft mijn cli├źnte in haar berichtgeving over hem geen misdrijf gepleegd."

 

Abbas Yal├ž─▒n, eveneens advocaat van Co┼čkun, verwees naar andere berichten die over Berk Ercan in de media zijn verschenen. "Het persagentschap Anadolu heeft vergelijkbare nieuwsberichten als mijn cli├źnte gepubliceerd en Berk Ercan met naam en toenaam genoemd. Toen Cumhuriyet over Berk Ercan schreef, werd dit beschouwd als een misdrijf, terwijl dit niet het geval was toen Anadolu of andere nieuwsagentschappen hierover verslag deden."

 

Het gerechtshof wees het verzoek om vrijlating van de advocaten van de hand, omdat Coskun Ercan als doelwit zou hebben gekozen in haar berichtgeving'.

 

Solidariteitsactie

R├Âportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten voerden in 2015 vanwege een eerdere aanklacht uit solidariteit actie voor Canan Co┼čkun. Toen eiste een officier van justitie 23 jaar en vier maanden gevangenisstraf ge├źist tegen de journaliste, omdat zij zich volgens justitie schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van een ambtenaar in functie. Klik hier voor meer informatie over deze rechtszaak.

 

Lees ook de bio van Canan Co┼čkun.

 

Bron: Bianet, International Press Institute