R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Rechtszaak Zaman eindigt in vijf keer vrijspraak en zes lange gevangenisstraffen

Zes journalisten die werkzaam waren voor het dagblad Zaman zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen die oplopen tot tien jaar. Vijf verdachten zijn vrijgesproken. Dit oordeelde de rechtbank op 6 juli in een rechtszaak die tien maanden heeft geduurd. De Turkse autoriteiten beschuldigen Zaman ervan een vehikel te zijn van de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah G├╝len. Zij verdenken G├╝len ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Zaman

 foto: Reuters/Osman Orsal

 

Vlak na de couppoging in 2016 werden verschillende journalisten en medewerkers van de Zaman Media Groep gearresteerd. Deze arrestaties waren onderdeel van een campagne van de autoriteiten tegen personen die worden verdacht van het verspreiden van propaganda voor de G├╝len-beweging. De Turkse regering beschuldigt Fethullah G├╝len ervan een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht.

 

Media als wapen
De aanklacht werd op 27 april 2017 in behandeling genomen. Hierin wordt gesteld dat Zaman, opgericht in 1986, in het daarop volgende jaar volledig is overgenomen door de G├╝len-beweging en actief kon blijven dankzij financi├źle steun van deze groepering. Ook wordt de Zaman Media Groep ervan beschuldigd 'de media als wapen te gebruiken' met als doel 'de samenleving te manipuleren'. De krant is in mei 2016 gesloten nadat de Zaman Media Groep door de Staat onder curatele was gesteld.

De journalisten zijn op basis van uiteenlopende aanklachten vervolgd, gebaseerd op artikelen die voorafgaand aan de couppoging in Zaman zijn gepubliceerd. Zo worden zij beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie, een poging tot het omverwerpen van de constitutionele orde, het steunen van een terroristische organisatie en het maken van terroristische propaganda. De aangeklaagden zijn ┼×ahin Alpay, Ahmet Turan Altan, Ali Bula├ž, L├ólezar Sar─▒ibrahimo─člu, ─░brahim Karaye─čen, Nuriye Ural, Mehmet ├ľzdemir, ─░hsan Da─č─▒, Mustafa ├ťnal, M├╝mtazer T├╝rk├Âne en de advocaat van Zaman, Orhan Kemal Cengiz.

Zes journalisten zijn veroordeeld tot lange straffen, vari├źrend van acht jaar en negen maanden tot tien jaar en zes maanden gevangenisstraf. Twee verdachten - Mumtazer T├╝rkone en ─░brahim Karaye─čen - blijven in detentie, ondanks een vonnis van het Constitutionele Hof van Turkije eerder dit jaar in de zaak tegen Alpay en Altan. De uitkomst hiervan was dat langdurige detentie voorafgaand aan een proces een schending is van het recht op vrijheid op basis van artikel 5 van de Europese Conventie van de Mensenrechten.

 

 zaman journalisten

Lange gevangenisstraffen
Tijdens de rechtszaak is over de journalisten het volgende vonnis uitgesproken:

┼×ahin Alpay: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
Ali Bula├ž: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
Ahmet Turan Alkan: acht jaar en negen maanden gevangenisstraf
─░brahim Karaye─čen: negen jaar gevangenisstraf
Mumtazer T├╝rkone: tien jaar en zes maanden gevangenisstraf
Mustafa ├ťnal: tien jaar en zes maanden gevangenisstraf (in detentie)
ihsan Dag─▒: vrijspraak
Lale Sar─▒ibrahimo─člu: vrijspraak
Nuriye Akman: vrijspraak
Orhan Kemal Cengiz: vrijspraak
Mehmet ├ľzdemir: vrijspraak