R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Journalist 襤dris Say覺lan: Geen valse hoop, maar ook niet wanhopig

De derde zitting van de rechtszaak tegen 襤dris Say覺lan, journalist van het inmiddels gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (D襤HA), stond op 23 mei op het programma in de provincie Mu in Turkije. Say覺lan werd bij verstek berecht op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De openbare aanklager heeft 7,5 tot 15 jaar gevangenisstraf tegen hem ge禱ist. Hoewel 矇矇n van zijn advocaten uit Istanbul was ingevlogen en een andere advocaat per auto vanuit de provincie Van naar Mus was gekomen, kreeg Say覺lan geen toestemming om de rechtszitting bij te wonen. Hij zat in zijn gevangeniscel, 435 kilometer verderop in de provincie Trabzon aan de Zwarte Zee.

 

Door Bar覺 Alt覺nta - freelancer voor de website #freeturkeyjournalists van het International Press Institute (IPI). Dit artikel is met toestemming van IPI overgenomen

 

T羹rk癟esi i癟in t覺klay覺n覺z

Turkey-idris-Sayilgan-05242018

Foto: Ebubekir Say覺lan

Say覺lan (27) staat bekend om de onbevreesde manier waarop hij verslag doet van mensenrechtenschendingen in Turkse steden die vooral door Koerden worden bewoond. Ook schrijft hij veel over milieukwesties en de positie van vrouwen. Say覺lan is op 17 oktober 2017 tijdens een inval in zijn huis gearresteerd. Een week later werd hij in afwachting van zijn rechtszaak in voorlopige hechtenis geplaatst.

 

De aanklacht tegen Say覺lan en vijf andere personen volgde tien maanden later. Het document telt 70 pagina's met 'bewijzen' tegen de journalist. Vijf pagina's gaan over artikelen die hij over verschillende onderwerpen schreef. Zoals over burgerslachtoffers die zouden zijn gevallen tijdens militaire operaties in het zuidoosten van Turkije. Of over vertrouwelingen van de Turkse regering in de regio die tot burgemeester zijn benoemd, artikelen over de Koerdische cultuur en de arrestatie van en repressie tegen Koerdische politici. Ook bevatten deze pagina's met 'bewijzen' door Say覺lan geschreven nieuwsberichten over de toestand van zieke gevangenen en verschillende tweets waarin hij links naar zijn artikelen heeft gedeeld. De overige 65 pagina's zijn transcripties van telefoongesprekken die Say覺lan voerde met zijn nieuwsbronnen. De advocaat van Say覺lan, Bar覺 Oflas, is ervan overtuigd dat de rechtszaak gaat over het journalistieke karakter van het werk van zijn cli禱nt. "Het enige wat 襤dris heeft 'misdaan', is dat hij verslag heeft gedaan van onderwerpen die hij nieuwswaardig vond", liet Oflas het International Press Institute (IPI). weten "Het feit dat er, behalve nieuwsberichten, geen bewijzen tegen hem zijn, is een duidelijk teken van minachting voor de rechtsstaat".

 

Bedreigingen en anonieme telefoontjes
Say覺lan, de derde zoon van een familie uit Mu met negen kinderen, besloot jaren geleden een journalistieke opleiding te volgen. In 2012 rondde hij zijn studie journalistiek aan de Universiteit van Mersin af. Hij ging aan de slag voor D襤HA, dat per decreet werd gesloten na de mislukte poging tot een staatsgreep in 2016. Tientallen voormalige D襤HA-journalisten zitten op dit moment in de gevangenis. Nimet lmez, die met Say覺lan samenwerkte bij D襤HA en nu voor de opvolger van het persagentschap - het persagentschap Mesopotamia - werkzaam is, omschrijft zijn voormalige collega als een 'geweldige journalist'. "Hij deed verslag van uiteenlopende onderwerpen, waaronder vrouwenrechten, hoewel die verhalen geen onderdeel zijn van de aanklacht", aldus lmez. "We waarschuwden hem wel om voorzichtiger te zijn."

 

Say覺lan's broer Ebubekir vertelt dat de problemen al voor de couppoging in 2016 begonnen, toen Say覺lan een schandaal in Mu onthulde over een leerkracht van een middelbare school die tegen leerlingen die Koerdisch spraken, zei dat ze maar herder of huisvrouw moesten worden. Het incident bracht de districtsfunctionaris verantwoordelijk voor onderwijs in de regio in verlegenheid. "Toen begonnen de bedreigingen en anonieme telefoontjes", vertelt Ebubekir.

Maar het was de berichtgeving van Say覺lan over de slechte behandeling van gevangenen in regionale gevangenissen die de autoriteiten het meest verontrustten. "Vanaf dat moment verschenen onbekende voertuigen in de buurt van zijn huis", herinnert Ebubekir zich. lmez weet nog dat Say覺lan ook op social media veel bedreigd werd. E矇n van de artikelen die Say覺lan schreef en waarvan het lijkt dat hij hiermee de autoriteiten nog meer tegen zich in het harnas jaagde, gaat over Celal eker, een gevangene met ernistige gezondheidsproblemen die ondanks een aanbeveling van de Turkse Raad voor Forensische Geneeskunde niet werd vrijgelaten. eker stierf in zijn cel, 矇矇n week voor de tweede rechtszitting tegen Say覺lan.

 

Ver van huis en familie
Korte tijd nadat Say覺lan in voorlopige hechtenis was genomen, werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in de provincie Trabzon. Zijn familie, die met moeite het hoofd boven water kan houden en waarvan een andere zoon in Ankara in de gevangenis zit, heeft hem hier nog niet kunnen bezoeken. "We moesten om financi禱le redenen kiezen tussen 襤dris of Mehmet, die in Ankara is", legt Ebubekir uit. "We besloten dat 襤dris sterker is en Mehmet jonger, dus bezochten mijn ouders Mehmet als zij de mogelijkheid hadden."

Niet zelden worden Koerdische journalisten in gevangenissen ondergebracht die zich op grote afstand bevinden van het gerechtsgebouw of de plaats waar zij gearresteerd zijn. Hun families beschikken vaak niet over de middelen om van de ene naar de andere stad te reizen om een bezoek aan de gevangenis te brengen. Zijn advocaten dienden tevergeefs een verzoek in voor overplaatsing naar een gevangenis in Mu. Zijn advocaat Oflas omschrijft Say覺lan's verblijf in een gevangenis in Trabzon als een nieuwe inbreuk op zijn recht op een eerlijk proces. Ook het bezwaar dat zijn advocaten aantekenden tegen zijn detentie is door verschillende lokale rechtbanken afgewezen. Tijdens de drie rechtszittingen die tot nu toe plaatsvonden, heeft het gerechtshof steeds besloten zijn detentie te verlengen. Tijdens de rechtszitting op 23 mei kampte het video conferencing-systeem SEGB襤S van de gerechtelijke macht met een technische storing. De rechtbank stelde dat het niet mogelijk was een verbinding tot stand te brengen met de gevangenis in Trabzon, waardoor Say覺lan geen verklaring kon afleggen.

 

Frustreren lokale nieuwsvoorziening
De Vereniging voor Media- en Rechtenstudies (MLSA), waarvan advocaat Oflas lid is, biedt juridische ondersteuning aan Say覺lan. Oflas en advocaat Veysel Ok hebben de verdediging van de journalist op zich genomen. Ok hield het hof voor dat de aanklacht volgens de Turkse grondwet, perswetgeving en internationale conventies die door Turkije zijn geratificeerd, een schending is van het recht op de vrijheid van meningsuiting. "Het is mogelijk dat u niet gecharmeerd bent van de berichtgeving van 襤dris, maar u kunt er geen oordeel over geven", aldus Ok. "De meeste bewijzen tegen hem bestaan uit transcripties van telefoongesprekken met bronnen. Bronbescherming is een sine-qua-non voor de vrijheid van meningsuiting. U hebt als rechter of aanklagers geen inspraak in zijn journalistieke keuzes, berichtgeving of de bronnen die hij raadpleegt. Geen aanklager of rechter kan beslissen hoe een journalist een artikel schrijft, welke bronnen hij raadpleegt of waar hij dit zal publiceren. Zij bevinden zich niet in de positie om dat te doen. Wat jullie kunnen doen als jullie niet blij zijn met zijn artikelen is deze niet te lezen. Jullie kunnen hem niet arresteren." Ok stelde dat de reden achter de detentie van Say覺lan is het frustreren van de nieuwsvoorziening in de regio. "Het enige doel om hem in de gevangenis vast te houden, is om ervoor te zorgen dat de autoriteiten de enige bron van informatie is die beschikbaar is voor het publiek."

 

Oflas voegde hieraan toe dat de media in Turkije steeds meer worden gecriminaliseerd. "Het enige wat mijn cli禱nt heeft gedaan, is verslag doen van mensenrechtenschendingen in de regio", vertelde hij de rechtbank. "Het feit dat hij terechtstaat, weerspiegelt de situatie waarin persvrijheid in Turkije zich bevindt. De media in ons land spreken met slechts 矇矇n stem, zingen steeds hetzelfde liedje en hieraan dragen gerechtelijke uitspraken die journalisten criminaliseren bij." Oflas benadrukte dat Say覺lan alleen in de gevangenis is gezet vanwege zijn journalistieke activiteiten. "Zodra hij vrijkomt, zal hij doorgaan met het schrijven van kritische verhalen. Hoe kan een journalist die verslag doet van het nieuws eraan denken om te vluchten? We begrijpen niet hoe het gerechtshof kan volhouden dat er vluchtgevaar zou zijn en weigert om hem vrij te laten."

 

Say覺lan's broer Ebubekir spreekt elke vrijdag aan de telefoon met hem. De laatste keer dat zij elkaar spraken, zei Say覺lan tegen zijn broer dat hij niet verwacht te worden vrijgelaten. Toch is zijn broer volgens Ebubekir positief gestemd. "襤dris is erg sterk en hij begrijpt heel goed wat er aan de hand is. Hij heeft enkele valse hoop op vrijlating, maar hij is ook niet wanhopig."

 

Dit artikel is onderdeel van een serie van het Internationaal Press Institute over persvrijheid en de omstandigheden waaronder journalisten in Turkije moeten werken. Deze artikelen zijn geschreven door journalisten uit Turkije.