R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Opnieuw geen vrijspraak voor journalisten Cumhuriyet

De rechtszaak tegen 20 journalisten van het dagblad Cumhuriyet, van wie vijf journalisten al maanden vastzitten, heeft niet tot vrijspraak geleid. Tijdens de zitting - die op 25 december plaatsvond voor het gerechtshof in ├ça─člayan, Istanbul - besloot de rechter dat zij in detentie blijven. De journalisten worden beschuldigd van steun en propaganda voor een terroristische organisatie. De volgende zitting is op 9 maart 2018 in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

 

cumhuriyet davasi

Tijdens de zitting gaf de rechtbank journalist Ahmet ┼×─▒k geen toestemming een verklaring af te leggen en gelastte hem de rechtszaal te verlaten. De vijf gedetineerde journalisten - hoofdredacteur Murat Sabuncu, columnist Kadri G├╝rsel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cumhuriyet Ak─▒n Atalay, stafmedewerker Emre ─░per en verslaggevers Ahmet ┼×─▒k en Ahmet Kemal Aydo─čdu - zullen voorlopig achter de tralies blijven. Atalay en Sabuncu waren op het moment dat de rechtszaak voorkwam 422 dagen gedetineerd, ┼×─▒k zat 361 in detentie en ─░per 264 dagen. Lees hier de verklaring van Ahmet Sik.

Do─čan Satm─▒┼č ÔÇô gedurende 16 jaar plaatsvervangend hoofdredacteur van Cumhuriyet ÔÇô verwierp de beschuldiging dat de aangeklaagde journalisten de staatsgreep die door aanhangers van Fethullah G├╝len zou zijn gepleegd, in een gunstig daglicht hebben gesteld. "Ik heb nooit beweerd dat mijn vrienden leden zijn van FET├ľ ('Fethullahistische Terroristische Organisatie'). In tegendeel: zij hebben jarenlang harde kritiek geuit tegen FET├ľ."

Tijdens de rechtszaak waren waarnemers van verschillende organisaties aanwezig, onder wie parlementari├źrs van de Democratische Volkspartij (HDP) en de Republikeinse Volkspartij (CHP), vertegenwoordigers van Journalisten zonder Grenzen, de Journalistieke Vakbond Turkije (TGS), de Confederatie van Progressieve Vakbonden in Turkije (D─░SK), de Turkse Vereniging van Journalisten (TGC) en het Britse consulaat.

Jarenlange gevangenisstraffen ge├źist

Op 31 oktober 2016 startte de hoofdaanklager van het Gerechtshof in Istanbul een gerechtelijk onderzoek tegen Cumhuriyet vanwege 'publicaties die de coup op 15 juli rechtvaardigen' en het 'plegen van misdrijven uit naam van de PKK/KCK en FET├ľ'. Mehmet Murat Sabuncu, Kadri G├╝rsel, Ayd─▒n Engin, B├╝lent Yener en G├╝nseli ├ľzaltay kunnen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 7,5 tot 15 jaar. Ak─▒n Atalay, Mehmet Orhan Erin├ž en ├ľnder ├çelik hangt een gevangenisstraf van 11,5 tot 43 jaar boven het hoofd. B├╝lent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal G├╝ng├Âr en Hikmet Aslan ├çetinkaya kunnen worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 tot 29 jaar en Ahmet ┼×─▒k tot een gevangenisstraf van 7,5 tot 15 jaar.