3 oktober: debat over ‘Onze vrouw in Turkije’

In Turkije is de journalistiek van oudsher een mannelijk beroep. Hoe vrouwen zich ook inspannen om in deze competitieve omgeving hun werk te kunnen doen, zij botsen steeds opnieuw tegen een glazen plafond. Tijdens het debat ‘Onze vrouw in Turkije’ gaan journalisten uit Turkije en Nederland op zaterdag 3 oktober op uitnodiging van Stichting Röportaj in debat over de positie van vrouwen in het Turkse medialandschap.

 

Tekst Anneke Dam - Fotografie Ellie Speet

De Turkse media zijn een mannelijk bolwerk. De informanten en bronnen van journalisten zijn mannen, de inhoud van artikelen en reportages wordt bepaald en gekleurd door mannen. En ook de hoogste posities in zowel de geschreven als de audiovisuele en online media worden door mannen bezet. De verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke journalisten zijn in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. In 2005 bestond de geschreven pers in Turkije voor 18,95 procent uit vrouwen en voor 81,05 uit mannen. In de afgelopen tien jaar is het aantal vrouwelijke journalisten met slechts een 0,5 procent gegroeid. Bovendien is sprake van een politiek klimaat waarin vrouwen in de Turkse media steeds vaker op de korrel worden genomen of wordt via de social media de aanval op hen geopend.

fotografie ellie speet-web

 

Programma

De bijeenkomst begint met een korte documentaire van Stichting Röportaj waarin een aantal vervolgde journalistes uit Turkije aan het woord komt. Verder spreken:

  • * Çiçek Tahaoğlu van het onafhankelijke, Turkse communicatienetwerk Bianet
  • * Burcu Karakaş, onlangs ontslagen journaliste van het Turkse dagblad Milliyet
  • * Kati Piri, Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement
  • * Wilma Haan, NVJ-bestuurder en chef nieuwsredactie bij Het Parool
  • * Marjanne de Haan, Turkije Coördinator van Amnesty International Nederland

Het debat wordt geleid door Katinka Baehr, freelance journalist en programmamaker.

 

 

Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam

Aanvang: 19.30 uur

Voertaal: Engels

 

Het debat is mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.

LET OP: toegang tot de bijeenkomst is gratis. Om verzekerd te zijn van plaatsen wordt aanmelding van tevoren van harte aanbevolen via: http://tickets.debalie.nl/ProgrammaDetail.aspx?id=11742853