R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Erdo─čan dreigt met aanklacht tegen Can D├╝ndar

Tijdens een tv-uitzending van TRT 1 heeft president Erdo─čan de hoofdredacteur van Cumhuriyet, Can D├╝ndar, in verband gebracht met berichtgeving over trucks van de Turkse veiligheidsdienst M─░T, die munitie naar Syri├ź zouden hebben vervoerd. Erdo─čan heeft een klacht tegen Cumhuriyet ingediend die hiervan foto's publiceerde. "Dit is spionage en de journalisten die hiervoor verantwoordelijk zijn, zullen hiervoor een grote prijs betalen", aldus Erdo─čan, die een aanklacht tegen D├╝ndar heeft ingediend.

 

Can D├╝ndar

D├╝ndar reageerde via zijn Twitter-account en deelde een link naar de video waarop Erdo─čan zijn uitspraken doet. Erdo─čan stelt dat de M─░T-trucks hulpgoederen vervoerden naar Turkmeense minderheden in Syri├ź. "Cumhuriyet maakt zich schuldig aan spionage. De journalist die hiervoor verantwoordelijk is, zal hiermee niet wegkomen." De afdeling Terreur en Georganiseerde Criminaliteit van de Openbare Aanklager in Istanbul is een onderzoek gestart tegen D├╝ndar en de beschuldiging van spionage.

Can D├╝ndar (1961) is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Ankara. D├╝ndar zette zijn opleiding voort aan de London School of Journalism en behaalde zijn master in Politieke Wetenschappen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. He was werkzaam voor veel kranten en tv-kanalen en publiceerde verschillende boeken en documentaires. D├╝ndar schrijft voor het dagblad Cumhuriyet sinds oktober 2013 en sinds februari 2015 hoofdredacteur. Hij moest twee keer eerder voor de rechtbank verschijnen naar aanleiding van klachten die Erdo─čan indiende over columns waarin hij thema's als omkoping en corruptie behandelde.