NVJ-delegatie aanwezig bij rechtszaak Füsun Erdoğan

Een delegatie van internationale journalisten - onder wie Mehmet Ülger namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten - is op dinsdag 24 september aanwezig bij het vervolg van de rechtszaak tegen de Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdoğan. In juni is een levenslange gevangenisstraf tegen haar geëist. Erdoğan wordt ervan beschuldigd leider te zijn van een verboden communistische organisatie. De NVJ, de European Federation of Journalists (EFJ) en de Dansk Journalistforbund hebben internationaal aandacht gevraagd voor haar zaak.

 

Erdoğan is één van de vele journalisten in Turkije die vanwege haar werk gevangen zit. In brieven aan de Turkse Ambassade en de minister van Buitenlandse Zaken heeft de NVJ haar afkeuring uitgesproken over de zware strafeis. Erdoğan keerde in 1989 vanuit Nederland terug naar Turkije waar zij tot aan haar arrestatie in 2006 als journalist werkzaam was in Istanbul. Ze was oprichter en directeur van de regionale radiozender Özgür Radio (Vrije Radio), die nog steeds in de lucht is.

Geen harde bewijzen
Op 8 september 2006 is Erdoğan in Izmir opgepakt door politieagenten in burger en in een auto weggevoerd. Sindsdien zit zij in de gevangenis op beschuldiging leider te zijn van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP), die is verboden op basis van de Turkse anti-terreurwetgeving. Zijzelf ontkent dit en volgens de familie van Erdoğan zijn er geen harde bewijzen. Zelf gelooft de journaliste dat ze gevangen zit vanwege haar kritische standpunten in de media.

 

Esben Ørberg - vertegenwoordiger van de Deense Vakbond van Journalisten (DJ) en Mehmet Ülger -vertegenwoordiger van NVJ en voorzitter van Röportaj, Stichting ter bevordering van de persvrijheid in Turkije - zijn op 24 september in Istanbul als waarnemer bij de rechtszaak aanwezig. De Deense vakbond heeft Erdoğan 'geadopteerd' als onderdeel van de EFJ-campagne voor de bevrijding van journalisten in Turkije. Ook de NVJ zet zit in voor de vrijlating van Erdoğan, die Nederlands staatsburger is. Lees ook het verslag van het bezoek dat Esben Ørberg's van 3 tot 5 juni 2013 aan Turkije bracht.