Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Egemen Bagis: ‘Turkse berichtgeving Gezi Park staat ten dienste van nationale veiligheid’

"Na 9/11 waren de Amerikaanse media erg terughoudend in hun berichtgeving over de gebeurtenissen... de Turkse media zijn dat nu ook, omdat zij geen spanningen in het land willen veroorzaken", stelt Egemen Bagis - de Turkse minister voor Europese Aangelegenheden - in een interview met de Wall Street Journal naar aanleiding van het politiegeweld inTaksim.

 


Volgens Bagis stellen de Turkse media zich in hun berichtgeving over de protesten terughoudend op om geen onnodige spanningen te creëren. "Ik denk niet dat CNN International net zo veel aandacht heeft besteed aan de explosies tijdens de marathon in Boston of zelfs aan het geweld in Syrië." In een reactie op een kritische resolutie van het Europees Parlement over het gewelddadige politieoptreden tegen demonstranten in Taksim stelt Bagis dat euro-parlementariërs zich onthouden van zulke kritiek als in eigen land sprake is van ernstig geweld. "Dan realiseren zij zich namelijk wel dat hun regering optreedt om de rechten en eigendommen van de bevolking te beschermen."

 

Huiswerk
Bagis verwelkomt de uitnodiging van Stefan Fule - als eurocommissaris verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Europese Unie - en Catherine Ashton - de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU - om onderhandelingen met Turkije te heropenen over hervormingen op het gebied van mensenrechten en de rechtsorde. Tegelijkertijd veroordeelt hij oproepen van sommige politici om de relaties met Turkije te bevriezen. " Zo'n stap zou niet alleen zeer schadelijk zijn voor Turkije, maar ook voor de belangen van EU-lidstaten", aldus Bagis. "Als de EU Turkije wil helpen, moeten de onderhandelingen worden voortgezet. De EU vertelt Turkije dat het haar huiswerk moet doen, zonder te vertellen wat het huiswerk is."