RTÜK legt boetes op aan tv-zenders vanwege berichtgeving rellen Taksim

De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft Ulusal TV, Halk TV, Cem TV en EM TV geldboetes opgelegd vanwege hun berichtgeving over de rellen op het Taksim-plein in Istanbul. Naar het oordeel van RTÜK hebben de televisiezenders zich schuldig gemaakt aan opruiing en de beginselen van een onpartijdige verslaglegging geschonden.


Halk TV, dat tot drie jaar geleden financiële steun kreeg van de grootste oppositiepartij, toonde 24 uur per dag beelden van het Taksimplein en andere plaatsen in Istanbul waar tegen premier Erdogan werd gedemonstreerd. Dat kwam de populariteit van de zender ten goede. Halk TV was al eerder gewaarschuwd, vanwege een filmpje waarin Erdogan vernederd zou worden.

 

Pinguïn als symbool van censuur

Grote tv-stations, zoals CNN Türk en de staatstelevisie TRT, deden nauwelijks tot geen verslag van de demonstraties en ongeregeldheden op het Taksimplein. CNN Türk zond op het hoogtepunt van de protesten tegen Erdogan een documentaire over pinguïns uit, terwijl de rellen live te volgen waren op CNN International. De pinguïn is hierdoor uitgegroeid tot het symbool van censuur.