Detentie Ragip Zarakolu leidt tot grote verontwaardiging in Turkije

De detentie van de vooraanstaande auteur, publicist en uitgever Ragıp Zarakolu heeft in Turkije veel stof doen opwaaien. De Vereniging van Eigentijdse Journalisten (ÇGD) en de Vereniging voor de Mensenrechten (IHD) eisen zijn onmiddellijke vrijlating. Tijdens een inval op 29 oktober is Zarakolu gearresteerd op beschuldiging van lidmaatschap van de KCK, een afsplitsing van de PKK. De detentie van Zarakolu - oprichter van uitgeverij Belge - volgde op de arrestatie van ongeveer zeventig personen, onder wie academicus Büşra Ersanlı, verbonden aan de Universiteit van Marmara.

 

"Ragıp Zarakolu is een schrijver en publicist die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Hij is al tientallen keren berecht vanwege zijn kritische mening", aldus een verklaring van de Turkse Vakbond voor Uitgevers. "Het is zeer schadelijk voor onze democratie dat journalisten, columnisten, schrijvers en uitgevers tijdens massa-arrestaties worden opgepakt." Ahmet Abakay, voorzitter van de ÇGD, benadrukt dat de detentie van Zarakolu - tevens voorzitter van een comité van de uitgeversvakbond dat zich sterk maakt voor de vrijheid van uitgevers - aantoont dat het klimaat in Turkije de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting nog verder aan banden legt. "Deze nieuwe arrestaties zijn onaanvaardbaar, juist nu de vrijlating van gevangen journalisten en schrijvers uitblijft. Ook blijven maatregelen die de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting beperken gewoon in stand", aldus Abakay. In maart vond ook al een arrestatiegolf plaats en werden vele journalisten tijdens politie-invallen opgepakt, onder wie Ahmet Şık en Nedim Şener. In Turkije zitten 57 journalisten in de gevangenis. Er is geen land ter wereld waar dit aantal zo hoog is.

De zoon van Zarakogly - Deniz Zarakolu, redacteur van uitgeverij Belge - werd op 4 oktober gearresteerd. Het Writers in Prison Committee of PEN International tekende protest aan eiste zijn onmiddellijke vrijlating. De uitgeverij van Ragip Zarakolu heeft talrijke boeken gepubliceerd over de onderdrukking van minderheden in Turkije en over de Armeense kwestie.

 

Massa-arrestaties
Tijdens de massale arrestaties op 29 oktober is ook professor Büşra Ersanlı opgepakt en gedetineerd. Ersanlı is deskundig in constitutionele wetgeving en namens de pro-Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP) lid van de parlementaire commissie die zich over een nieuwe grondwet buigt. Anti-terreureenheden voerden gelijktijdig acties uit tegen vermeende KCK-sympatisanten en namen 41 mensen in voorlopige hechtenis. De politie deed invallen in verschillende BDP-partijkantoren in Istanbul. Het aantal arrestaties kan nog oplopen, omdat de operaties nog in volle gang zijn. Selahattin Demirtaş - vice-voorzitter van de BDP - veroordeelde de arrestatiegolf in zeer felle bewoordingen. "In deze omstandigheden is het onmogelijk te spreken van gezonde omstandigheden die moeten resulteren in een rechtvaardige grondwet. Als dit zo doorgaat, houden we geen partijleden meer over die hieraan een bijdrage kunnen leveren", Aldus Demirtaş.

 

Bijna 1.200 personen hebben in een online petitie inmiddels protest aangetekend tegen de arrestaties:

 

Bron: Hürriyet Daily News en BIA News Center, 30 oktober 2011