Brievenactie voor gevangen Turkse journalisten

De NVJ en stichting Röportaj organiseren gezamenlijk een solidariteitsactie voor de Turkse journalisten die begin maart zijn opgepakt en gevangen gezet. Op dit moment zitten 68 journalisten in Turkse gevangenissen. Begin maart zijn er ineens 8 opgepakt, waaronder de bekende Ahmet Şık en Nedim Şener.

Şık is een van de eerste journalisten die over het Ergenekon-complot publiceerde. Naar aanleiding van die publicatie is de Turkse justitie overgegaan tot onderzoek. Vorig jaar publiceerde hij samen met Ertuğrul Mavioğlu nog eens twee boeken over het Ergenekon-complot. De Turkse justitie beschuldigt Şık er nu van lid te zijn van de Ergenekon-groep. Volgens Mavioğlu werkt Şık op dit moment aan een boek over infiltratie van een islamitische sekte in het Turkse politieapparaat. Şık was al bezorgd dat hij hier last mee zou krijgen.

Nedim Şener kreeg vorig jaar van het Internationale Persinstituut IPI in Oostenrijk de World Press Freedom Hero-prijs voor zijn publicaties over de moord op Hrant Dink, de Armeens-Turkse journalist die in 2007 voor zijn redactie werd doodgeschoten. Hij staat samen met Şık bekend als gedegen onderzoeksjournalist.

De NVJ en stichting Röportaj roepen Nederlandse journalisten op een solidariteitsbrief te schrijven naar hun gevangen collega’s in Turkije. Het maakt niet uit in welke taal. We kiezen voor Ahmet Şık en Nedim Şener als symbolen voor de strijd tegen perscensuur. De beginzin of aanhef van de brief kan luiden: ‘Ik protesteer tegen jullie arrestatie en die van alle andere gevangen journalisten’. In het Turks: ‘Sizin şahsınızda gazetecilerin tutuklanmasını protesto ediyorum.’

De brief kan gestuurd worden naar:
Ahmet Şık of Nedim Şener
Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu
2 No.lu Cezaevi B-9 Koğuşu Silivri
İstanbul
Turkije

De NVJ zal ook een formeel protest indienen bij de Turkse regering, de Turkse ambassade en richting het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Europees Parlement. Zie ook VillaMedia>>