YouTube even toegankelijk en opnieuw geblokkeerd

Nadat op 31 oktober na ruim 2,5 jaar een einde kwam aan de blokkade op YouTube in Turkije, is de website na enkele dagen opnieuw ontoegankelijk voor Turkse bezoekers. De blokkade op de videowebsite werd door een rechter in Ankara opgeheven na de verwijdering van een omstreden video waarin Atatürk, de oprichter van de Turkse republiek, zou zijn beledigd. YouTube heeft het gewraakte filmpje echter weer toegelaten, nadat het constateerde dat geen sprake was van inbreuk op de auteursrechten.

 

Inmiddels heeft een andere rechtbank in Ankara wederom een blokkade afgekondigd, zo meldt Reuters. De aanleiding is een privacyinbreuk. Het gaat om een filmpje van oud-oppositieleider Deniz Baykal die zich in een hotelkamer bevindt samen met een vrouw die niet zijn echtgenote is. Deze video leidde eerder tot een blokkade van een andere website - www.vimeo.com - waar gebruikers video’s met elkaar kunnen delen.

 

Het gerechtelijke besluit dat op 5 mei 2008 resulteerde in het verbod op YouTube is gebaseerd op artikel 8/9 van de Regelgeving voor Publicaties op het Internet. Binal Yildirim, minister van Transport, heeft benadrukt dat het verbod niet alleen was gebaseerd op de gewraakte video. Hij beschuldigt YouTube bovendien van belastingontduiking, omdat zij weigert een kantoor in Turkije te openen.

Controverse

Naar schatting is in Turkije op dit moment de toegang tot ruim 5.000 websites geblokkeerd. Reporters sans Frontières heeft er bij de Turkse regering op aangedrongen de vrijheid van meningsuiting via online media te waarborgen. "De controverse rond YouTube mag niet resulteren in het blokkeren en censureren van websites of de vervolging van bloggers", stelt RSF in een verklaring. "Duizenden websites zijn geblokkeerd, in de meeste gevallen vanwege kritiek op Atatürk of de Turkse strijdkrachten, ondermijning van de 'waardigheid' van de Turkse natie of het verwijzen naar de Armeense en Kurdische minderheden in het land. Onderwerpen die nog steeds taboe zijn in Turkije."

Mensenrechtenorganisaties dringen al langere tijd aan op een versoepeling van de Turkse wetgeving op het gebied van berichtgeving via internet. Volgens deze wetgeving is de inperking van de vrijheid van meningsuiting gerechtvaardigd wanneer sprake is van kinderporno, belediging van Atatürk of aanmoediging tot het plegen van zelfmoord.