Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Travestiet en actrice Esmeray klaagt Vakit aan wegens smaad

Het dagblad Vakit (Tijd) is op beschuldiging van smaad aangeklaagd door de actrice en travestiet Esmeray. Haar advocaat, Yasemin Öz, is van mening dat de aanklacht niet ver genoeg gaat en verwijt de krant dat deze zich schuldig maakt aan opruiing en het aanzetten tot haat.

De raadsvrouw wees erop dat eerdere aanklachten tegen Vakit zijn geseponeerd en verwelkomde de beslissing een gerechtelijke procedure tegen het dagblad te starten. De aanklacht is het gevolg van een publicatie met de titel ‘Een schandelijk stuk op een schandelijke plaats’ dat op 20 juli verscheen. Öz benadrukte dat Vakit zich herhaaldelijk en systematisch schuldig maakt aan publicaties waarin travestieten worden vernederd en als doelwit aangewezen. “De publicaties van Vakit zijn uitermate beledigend en wijzen mensen als doelwit aan. Hiermee overschrijdt het dagblad een grens. Alles wijst erop dat zij deze grens steeds opnieuw zal opzoeken als hierop geen sanctie staat. Ik hoop dat deze aanklacht hieraan een bijdrage levert”, aldus Öz.

 

Eerder kwam Vakit in opspraak na publicatie van een artikel waarin politicus Zafer Üskül zou zijn beledigd. Üskül - lid van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) - is voorzitter van de parlementaire mensenrechtencommissie. De gewraakte publicatie volgde op zijn deelname aan een bijeenkomst tegen homohaat. De openbare aanklager seponeerde de aanklacht, omdat deze niet was ingediend door Üskül zelf, maar door de organisatoren van de bijeenkomst.