Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Commandant staat drie jaar na moord Dink terecht voor Hoger Gerechtshof

Kolonel Öz, voormalig commandant van de gendarmerie in Trabzon, staat op beschuldiging van ernstige nalatigheid terecht voor het Hogere Gerechtshof voor Strafzaken in Trabzon. Öz is aangeklaagd door familieleden van Hrant Dink, de journalist van Armeense afkomst die drie jaar geleden in Istanbul op straat is vermoord.

Öz stond al eerder terecht op basis van dezelfde beschuldigingen, omdat hij belangrijke informatie over de moord op Dink zou hebben achtergehouden voor de gendarmerie in Trabzon. Dink - toenmalig hoofdredacteur van de Armeense krant Agos - werd voor zijn kantoor in het district Şişli in Istanbul op 19 januari 2007 doorgeschoten. Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft Turkije onlangs schuldig bevonden aan schending van het recht op leven in verband met deze moord. Het Hof oordeelt dat Turkije heeft nagelaten de journalist bescherming te bieden terwijl zijn leven in gevaar was.

 

De openbare aanklager in Rize heeft een nieuwe aanklacht voorbereid en deze in juli ingediend bij het Hogere Gerechtshof voor Strafzaken in Trabzon. Ali Sürmen - advocaat van Öz - stelt dat zijn cliënt al wordt berecht op basis van dezelfde beschuldigingen. Hij dringt aan om de gerechtelijke procedure te staken tot het vonnis in deze eerdere rechtszaak bekend is. De nieuwe rechtszaak tegen Öz ging op 30 september van start en werd bijgewoond door Hakan Bakırcıoğlu en Emel Atatürk - de advocaten van de familieleden van Hrant Dink - en Ali Sürmen, die namens Öz als raadsheer optreedt.

 

De rechtbank heeft de rechtszaak aangehouden in afwachting van een bevestiging van het Hogere Gerechtshof van Bakırköy in Istanbul van de aanklacht ingediend door Rakel, Delal, Sera en Arat Dink. Hun advocaten hebben de rechter verzocht de dossiers van beide rechtszaken samen te voegen. De rechtbank heeft dit verzoek in behandeling genomen. De rechtszaak tegen Öz is doorverwezen naar het Gerechtshof voor Strafzaken in Bursa waar hij op dit moment in functie is. Naar verwachting legt hij op 11 oktober een verklaring voor de rechtbank af.

 

Medeplichtig

Op 24 september legden Rakel en Hosrof Dink - de echtgenote en broer van de vermoorde journalist - een verklaring af bij de rechtbank van Bakırköy in verband met de tweede rechtszaak. "Öz beschikte over informatie over het moordcomplot tegen mijn echtgenoot. Hij had de mogelijkheid de moord te voorkomen, maar dat heeft hij nagelaten. Hij is daarom medeschuldig aan de moord", aldus Rakel Dink.

 

De rechtszaak in Trabzon wordt op 24 november voortgezet.